Re: Dovolená - nárok
Záleží na Vás, jestli ho upozorníte, protože dovolenou nařizuje zaměstnavatel, neměl by vzniknout žádný problém.
Jestli druhý zaměstnanec měl v dubnu předtím než k Vám nastoupil navazující pr.pom.,budete počítat jen 3 dvanáctiny, ne-li tak jen dvě. Nemůže Vám vyjít 13,5 dne, to zřejmě počítáte do listopadu,ale končí 1.7.
Když je PP od 7.4. - 2.7. tak nemůže mít nárok na 13,5 dne dovolené. Jestli-že odpracoval alespoň 60 dnů vznikne mu nárok na poměrnou část dovolené za měsíce květen a červen. Za duben by mu vznikl nárok na dovolenou v případě, že by měl do 6.4. jiného zaměstnavatele a za červenec nevznikne vůbec.
Pokud odpracoval méně než 6é dnů má nárok na dovolenou za odpracované dny a to za každých 21 odpracovabých dnlů na 1/12.
ad1) vy nemáte na výplatní pásce zůstatek dovolené? to,že má smlouvu do konce listopadu neznamená, že mu ji třeba neprodloužíte ne ? pak by se mu dovolená zase přepočítávala. Pokud máte možnost, upozorněte ho na to, ale pokud ne, nechala bych to být.
ad 2)Nárok na dovolenou musíte počítat podle toho, kolik dnů,resp. měsíců zaměstnanec odpracoval, ne podle toho,jak měl sepsano smlouvu. On u vás odpracoval necelé 3 měsíce a vy byste mu dávala dovolenou za 7 měsíců...Nevím, jaký máte celoroční nárok, ale on má nárok pouze na 2/12 celoročního nároku (za květen a červen, pokud odpracoval alespoň 42 dnů)
Ti co u nas delají delší dobu, tak mají normalní nárok ze zákona 20 dní dovolene a prave tem co nastoupí behem roku a mají smlouvu jen do listopadu, tak nevím jak to pocítat.. Kdyz po 21 dnech mají narok na 1/12 tak nevím jak to evidovat v programu, protože ja tam musím zadat narok a program mi dovolenou nijak nehlídá, to znamena, že bych to musela kazdy mesíc hlídat ja a evidovat si to rucne..
To je vtip?? Zjevně ne ... co je to za program? Jestliže zadáte nárok a čerpání (ve dnech), pak algoritmus výpočtu musí někde evidovat "úbytky". Přinejmenším na mzdovém listě bude položka "dovolená - dny". Jak postupujete u zaměstnanců, kteří dlouhodobě marodí a dovolená se jim krátí?
Žádná sestava týkající se dovolené (dovolená z minulého roku - letošní nárok - čerpáno - zůstatek) nelze vytisknout?
krácení zadávám ručně (že by mi program pokrátil dovolenou o pobyt ve vazbě nebo na dlouhodobé PN si mohu jenom nechat zdát...). Nejlepší asi je u PP na dobu určitou zadat rovnou ukončení PP, v tom případě to program určitě spočítá ke dni ukončení, a pokud by se PP prodlužoval, změnit toto datum. Ale u odchodů ve zkušební době, když tam zadáte ukončení PP, tak by to program měl přepočítat.
Ne, taková sestava není k dispozici.. Je to hlavně účetní program a mzdy tam jsou spíše jen okrajově. Jsme malá firma a zaměstnance, kteří dlouho marodí jsme zatím nemuseli evidovat, naštěstí. Ale na mzdovém listě to je uvedené i na vyplatním lístku, ale nikde to nemam pohromadě, takže všechno ručně.
Tak aspoň nějaký základ je. Udělejte si v Excelu (nebo podobné aplikaci) tabulku se vzorečkem (nárok - čerpání = zůstatek), každý měsíc zadejte čerpané dny a zůstaky se Vám přepočtou automaticky. Ušetříte 2/3 ruční práce a pokud jste, jak píšete, malá firma, bude vám to každý měsíc trvat jen několik minut.
Pokud program neumožňuje tisk stavu a čerpání dovolené, pak se raději ani neptám, jak počítá náhrady za nemoc ... věřím, že alespoň ty nemusíte počítat ručně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 8. 2010 8:49
Dobrý den, dnes jsem zjistila, že jsem zadala do programu špatný nárok na dovolenou. To znamená, že zaměstnanec nastoupil do prace např. v květnu tak jsem dovolenou počítala do konce roku,ale on má prac. poměr jen do konce listopadu. Vše jsem v programu opravila a ted nevím jestli na to zam-ce upozornit nebo to nechat tak?
A ještě jsem se chtěla zeptat, když zaměstnanec nastoupil do práce 7.4. ps měl do 30.11. a ukončil ps ve zkušební době a to k 2.7.2010, dovolená je spočítaná na 13,5 dnů. 2 dny vyčerpal - proplatím 11,5 dnů dovolené?
Děkuji za odpověď.