Re: Díky
>>Chtěla bych si zřídit ŽL na vedení účetnictví, apod.
>>Praxi mám 6 let, ale nemohu to doložit pracovní
>>smlouvu, protože tam mám "sekretářka". Jak formulovat
>>doklad
>>na ŽÚ, aby byl pro ně dostačující? Stačí napsat
>>jednou
>>větou: Zaměstnankyně xxx vedla společnosti xxx
>>kompletní účetnictví po dobu trvání zaměstnání u této
>>společnosti, tedy od xx dosud. Podepsáno jednatelem.
>>?? Díky
>>za odpověď.
>určitě by to měli vzít.
Dobrý den, také bych ráda ŽL na účetnictví. Koukala jsem kam ho zařadit (volná?) a kolik let praxe potřebuji když mám vyšší odbornou školu? Děkuji za pomoc
jo, kdepak, kéž by to byla jen volná. Jde o vázanou živnost, uvedená v příl.2 ŽZ, : Činnost účetních poradců, vedení účetniství, vedení daňové evidence- VŠ + 3 roky praxe, nebo vyšší odb. + 5 let, nebo stř. s maturitou + 5 let praxe.tak porovnejte své vzdělání a praxi, zda splňujete, pokud ne, tak by šlo případně mít odpovědného zástupce pro živnost, který by podmínky splňoval.
napsal jsem odpověď, ale asi ji ukradli indiáni, takže ještě jednou:
možná by některý úředník uznal i takové prohlášení, doložené např. daňovým příznáním za podnikání za 5 let, ale nevím, praxe je vykládána tak, že jde buď o výkon zaměstnání v oboru nebo podnikání.Záleží na přístupu, musíte zkusit osobně dotaz na přísl.ŽÚ, kde chcete živnost ohlašovat.
dobrý den, já jsem si asi před dvěmi lety chtěla udělat ŽL na účto, praxi jako zaměstnanec účetní firmy jsem měla 3 roky, ale cca 5 let jsem vedla účto manželovi. Byla jsem se ptát na ŽÚ-manžela by mi neuznali. Do toho mi přišla mateřská dovolená v délce 3 let. A po mateřské to již šlo :-) Zaměstnanecký poměr jsem ukončila až po MD - tudíž jsem byla zaměstnána u firmy jako účetní 6 let. Nikdo se nezabýval tím, že jsme byla na MD a 3 roky jsem účto dělala zase jenom pro manžela. Trošku mi ta situace přišla komická. Opravdu záleží na místě, kde půjdete žádat. Zkuste to.
Někdy je to spíše tristní než komické. Já mám ŽL na účto (vázaná živnost), maturita (technická škola, nikoli ekonomka) + 10 let praxe - jen MZDY, účto neumím, dělám jen mzdy, ale podle ŽL mohu klidně účto vést, nikdo nezkoumá, jestli to opravdu umím. Mzdy prý spadají pod účto a jiný ŽL na ně prý nejde vydat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 8. 2010 11:48
Chtěla bych si zřídit ŽL na vedení účetnictví, apod. Praxi mám 6 let, ale nemohu to doložit pracovní smlouvu, protože tam mám "sekretářka". Jak formulovat doklad na ŽÚ, aby byl pro ně dostačující? Stačí napsat jednou větou: Zaměstnankyně xxx vedla společnosti xxx kompletní účetnictví po dobu trvání zaměstnání u této společnosti, tedy od xx dosud. Podepsáno jednatelem. ?? Díky za odpověď.