Re: DPH a bazen
U výstavby příslušenství rodinného domu pro sociální bydlení lze uplatnit sníženou sazbu daně. Příslušenstvím se podle ustanovení § 121 odstavce 1 občanského zákoníku rozumí věc, která je ve vlastnictví věci hlavní a je vlastníkem určena k užívání s věcí hlavní. Rodinným domem pro sociální bydlení se rozumí rodinný dům, jehož celková podlahová plocha nepřesáhne 350 m 2. Celkovou podlahovou plochou rodinného domu pro sociální bydlení se rozumí součet podlahových ploch všech místností rodinného domu. Do této celkové podlahové plochy se nezapočítává podlahová plocha balkónů, teras a lodžií. Pokud je bazén ve vlastnictví vlastníka rodinného domu pro sociální bydlení a je jím určen k užívání s rodinným domem, lze u stavebních a montážních prací uplatnit sníženou sazbu daně, přičemž základ daně zahrnuje také materiál a zařízení, které se stávají součástí stavby.
Totéž platí i pro instalaci tepelného čerpadla.
Re: DPH a bazen
Děkuju moc. Takže i zemní práce, jako jsou vrty pro bazén a pro tepelné čerpadlo jsou s10% DPH.?
Zmátl mě ten daňový poradce...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 8. 2010 8:03
V diskuzi jsem se několikrát dočetla, že staví-li se bazén u RD, tak je s 10% DPH. Daňový poradce mi tvrdí, že to není součást RD, takže to musí být s 20% DPH. Mohl by mi prosím někdo poradit, jak to vlastně je pokud jde o výkopové práce a následnou instalaci bazénu?
To samé dilema je i instalaci tepelného čerpadla k topení RD. Jaké DPH při výkopových prací a jaké pro vlastní instalaci?
Moc děkuju