Koupě nemovitosti

• (neregistrovaný)

5. 8. 2010 9:59

Dobrý den
    Mám dotaz, chci koupit nemovitost tak aby manželka o tom nevěděla a neměla na ni nárok. Je to možné?
    Děkuji za odpověd.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 8. 2010 10:33

právník1 (neregistrovaný)

Re: Koupě nemovitosti
      Pokud nemovitost kopupíte za peníze, které jsou po právu jen Vaše, tak v tom není problém. Jen Vaše jsou přitom peníze, které jste (1)měl před manželstvím, (2)získal za trvání manželství darem nebo děděním, (3)získal z prodeje věci kterou jste měl před manželstvím nebo za trvání manželství dostal darem či zdědil anebo (4)získal v restituci nebo prodejem věci z restituce. Pokud však nemovitost koupíte za trvání manželství a za společné prostředky/úspory, bude nemovitost ze zákona v SJM bez ohledu na stav zápisu v katastru. Příjmy manželů jsou také společné, i když nejsou jako součást SJM výslovně uvedeny v zákoně - judikaturou jsou výkladově však (příjmy manželů) režimu SJM podřazeny.

• 5. 8. 2010 10:47

Petan (neregistrovaný)

Tak že v případě že jsem získal peníze z dědictví tak manželka nemusí o koupi vědet a na katastru budu zapsán jako majitel nemovitosti pouze já? A co je potřeba za doklad na katastr aby zapsali jako majitele pouze mě?
      Děkuji za odpověd.

• 5. 8. 2010 11:26

V. (neregistrovaný)

>>>Dobrý den
      >>>Mám dotaz, chci koupit nemovitost tak aby manželka o
      >>>tom nevěděla a neměla na ni nárok. Je to možné?
      >>>Děkuji za odpověd.
      >>

>Tak že v případě že jsem získal peníze z dědictví tak
      >manželka nemusí o koupi vědet a na katastru budu
      >zapsán jako majitel nemovitosti pouze já? A co je potřeba
      >za doklad na katastr aby zapsali jako majitele pouze
      >mě?
      >Děkuji za odpověd.

Doporučuji ke studiu:

- Český úřad zeměměřický a katastrální, POKYNY č. 13, Čl.I
      Záznam právních vztahů k nemovitostem do katastru nemovitostí, 2. Zápis společného jmění manželů, je-li nabyvatelem nemovitosti podle kupní smlouvy pouze jeden z manželů.

- Občanský zákoník § 143, § 143a, § 144, § 145

- v případě dalšího prodeje nemovitosti i pár soudních rozsudků, které jsou k této problematice na Internetu

• 6. 8. 2010 8:59

právník1 (neregistrovaný)

Katastr nezkoumá zda jsou předložené listiny "po právu"; zkoumá jen zda jsou v nich správné údaje, ověřené podpisy atd.. Předložte katastru s návrhem na vklad kupní smlouvu, kde budete kupující jen Vy a je to. Zda jste zapsán jako vlastník v katastru "po právu" bude zkoumat příp. soud, pokud se na něj Vaše manželka obrátí, banka když budete chtít dát koupenou nemovitost do zástavy apod....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).