Re: daňová sleva na dítě+srážky
Já bych řekla, že pokud je rozvedený a má určené alimenty, tak s dítětem nevede společnou domácnost, takže zvýhodnění na dítě nelze dát. Z hlediska exekuce ale dítě do vyživovaných osob zahrnete (pokud to není exekuce právě kvůli dlužným alimentům), pokud na něj platí alimenty, bývalou ženu ale ne. Nejprve mu tedy musíte vypočítat a srazit exekuci. Jestli chce ještě něco srážet a někam posílat, tak jedině na svoji žádost a z toho zbytku.
Jestli platí alimenty, tak spolu nemohou vést společnou domácnost, i kdyby spolu bydleli v jednom bytě. To se vzájemně vylučuje.
Takže na jedno dítě platí alimenty (nemá od bývalé manželky na to ale žádné potvrzení) na toto ještě nemá vyměřené. Tak do slevy s ním nebudu vůbec počítat. A nemohu to posílat za něho, když mě napíše, že chce posílat část mzdy na ten účet a zbytek mzdy na svůj účet? On mu totiž ten splátkový kalendář domluvil u nich vedoucí, když chtěl po něm půjčku jinak by jim odpojili elektriku. Je to děsný.
§ 148 ZP:
"Ve větším rozsahu je možné srážky ze mzdy provést jen na základě dohody o srážkách ze mzdy [§ 146 odst. 1 písm. b)], nejde-li o srážky ve prospěch zaměstnavatele, a nebude-li tím ohroženo provádění jiných srážek ze mzdy ani tím nebudou tyto srážky zkráceny."
Podle mého názoru za elektriku srážet můžete ze zbytku čisté mzdy po zaplacení exekuce.
Jestli tomu dobře rozumím, tomu vašemu zaměstnanci se za trvání manželství narodilo dítě, pak se rozvedli a dítě bylo svěřeno matce, otec má povinnost platit výživné. Pak se zase dali dohromady, sdílejí spolu domácnost a narodilo se jim druhé dítě, u toho logicky soud o svěření do péče nerozhodoval, protože o to nikdo nežádal.
Vidím to tak, že pro výpočet srážek lze zohlednit obě děti, daňové zvýhodnění může mít jen na to nové.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 8. 2010 12:06
Máme rozvedeného zaměstnance, který má s bývalou manželkou dítě ( mají stále společnou domácnost). Je napsaný i v rodném listě, který mě donesl minulý týden i když se holčička narodila v březnu. Na svou mzdu má exekuci, kde jsem mu dítě doposud nebrala jako vyživované. Od tohoto měsíce po mě chce provádět i splátky e-onu kde donesl od nich splátkový kalendář. Takže mu uplatním slevu na dítě od mzdy 7/2010, budu i počítat s dítětem do výpočtu exekuce. Zůstane mu minimum. Můžu mu posílat ještě ten e-on? To už mu nezůstane skoro nic. Asi si nechám podepsat papír, kde bude, že na ten a ten účet chce zasílat mzdu. Poraďte jestli je vše jak má být. Děkuji.