Re: jaké pravomoce mají zaměstnanci secu
Pokud se nejdnalo o MAKRO, kde se prodej zboží řídí Obchodním a nikoliv Občanským zákoníkem, takže Vám mohou zkontrolovat košík i za pokladnou), tak zásadně platí, že jakýkoliv šášula zvaný sekuriťák nemá žádné právo Vám cokoliv kontrolovat, pokud s tím nesouhlasíte. Pokud tedy ochranka či třeba i prodavač-ka či pokladní Vás požádá o předložení tašky, a to buď preventivně nebo proto že "to houkalo", můžete odmítnout - houkání je jejich problém. Můžete se ale dočkat toho, že zavolají policii a do té doby Vám budou bránit v odchodu... Vy ovšem můžete také zavolat policii pro omezování osobní svobody. Je tedy na Vás zda kontrolu umožníte, nebo zda se budete hádat...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 8. 2010 10:03
Dobrý den, dnes se mi v obchodě s potravinami stalo, že mě po zaplacení přišel zkontrolovat obsah batohu zaměstnanec security. Vše bylo v pořádku, ale zajímalo by mě, jaký by byl postup, kdyby v mém batohu našel nějakou (dříve zakoupenou) potravinu, od které již nemám účtenku. Mám povinnost dokazovat, že jsem danou věc nakoupil jinde, nebo má bezpečnostní služba povinnost dokazovat, že jsem ji ukradl? Vše se navíc odehrálo v obchodě, kde nebyl nainstalovaný kamerový systém. Mohl by mi někdo poradit, kde najít tyto informace?