Starobní důchod - práva zaměstnavatele

• (neregistrovaný)

6. 8. 2010 12:13

Dobrý den,
    mám "problém" a potřebuji poradit: kolegyně, která v naší firmě pracuje na HPP od r. 2007, si zažádala letos o starobní důchod, který jí byl přiznán v 04/2010. Souběžně u nás stále pracuje na HPP.
    Zajímá mne, jaká máme práva (možnosti) ohledně výpovědi smlouvy v případě, že bychom ji chtěli vypovědět, či zda-li jsme povinni v této smlouvě na HPP pokračovat a ukočit ji standardním způsobem "nedůchodového" zaměstnance.
    V zákoně jsem to bohužel nenašla a přijde mi zvláštní, že bychom museli pokračovat bez jiné možnosti.
    Na tento dotaz mi bohužel nedokázala odpovědět ani ČSSZ ani MPSV (call centrum zaměstnanosti), proto se s důvěrou obracím na vás.
    Předem děkuji za odpověď!
    Kateřina Černovská

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2010 12:18

Agatha (neregistrovaný)

Re: Starobní důchod - práva zaměstnavate
      To, že si paní zažádala o důchod je její věc, stále je standardním zaměstnancem, takže pokud chcete ukončit pracovní poměr, tak stejně jako s každým jiným.

• 6. 8. 2010 12:19

Dáša (neregistrovaný)

>Dobrý den,
      >mám "problém" a potřebuji poradit: kolegyně, která v
      >naší firmě pracuje na HPP od r. 2007, si zažádala letos
      >o starobní důchod, který jí byl přiznán v 04/2010.
      >Souběžně u nás stále pracuje na HPP.
      >Zajímá mne, jaká máme práva (možnosti) ohledně
      >výpovědi smlouvy v případě, že bychom ji chtěli vypovědět, či
      >zda-li jsme povinni v této smlouvě na HPP pokračovat a
      >ukočit ji standardním způsobem "nedůchodového"
      >zaměstnance.
      >V zákoně jsem to bohužel nenašla a přijde mi zvláštní,
      >že bychom museli pokračovat bez jiné možnosti.
      >Na tento dotaz mi bohužel nedokázala odpovědět ani
      >ČSSZ ani MPSV (call centrum zaměstnanosti), proto se s
      >důvěrou obracím na vás.
      >Předem děkuji za odpověď!
      >Kateřina Černovská

ukončit ji standardním způsobem "nedůchodového"
      >zaměstnance. - přesně tak

• 6. 8. 2010 12:26

markov (neregistrovaný)

Zkrátka - buď se dohodnete (§49), ale to by paní byla s prominutím hloupá, kdyby na to přistoupila, nebo dostane výpověď s odstupným.
      Zákon č. 306/2008 Sb., kterým se mění zákon o důchodovém pojištění, zrušil od 1.1.2010 podmínku, že poživatelé starobního důchodu musí mít smlouvu na dobu určitou.

• 6. 8. 2010 12:51

JiřinaH. (neregistrovaný)

To je s dovolením velice nepřesné- taková podmínka neexistovala. Přesně to vyjádřila paní V.

• 6. 8. 2010 12:31

V. (neregistrovaný)

Dosažení důchodového věku ani pobírání důchodu není důvodem k rozvázání pracovního poměru.
      K 1.1.2010 změna legislativy, do 31.12.2009 mohl pracovník dostávat důchod jen pokud měl pracovní poměr uzavřený na dobu určitou. Od 1.1.2010 může dostávat důchod i při pracovním poměru na dobu neurčitou.
      Takže pokud chcete ukončit s pracovnicí PP, tak nejlépe dohodou nebo výpovědí podle ZP.

• 6. 8. 2010 13:34

Katerřina Cernovská (neregistrovaný)

Takže suma sumárum to chápu tak, že zaměstnavatel MUSÍ pokračovat v hl. prac. pom. a nemá jiné volby. Je tak?

• 6. 8. 2010 13:58

V. (neregistrovaný)

ANO. Otázkou je, proč by chtěl zaměstnavatel ukončit se zaměstnankyní pracovní poměr. Nestíhá? Stres? ..?
      Doporučuji ke studiu:
      ZP, Oddíl 2, Výpověď daná zaměstnavatelem, § 52
      Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů
      e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci,
      f) nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil,.
      V každém případě - dohoda, byť s odstupným, je ve většině případů pro firmu nejlevnější. Soudy a právníci při neplatném ukončení PP se hodně prodraží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).