Pořízení OA od neplátce a prodej

• (neregistrovaný)

6. 8. 2010 17:19

Dobrý den,
    prosím o radu. Koupil jsem ojeté OA od neplátce DPH (já jsem plátce). Protože mi nevyhovalo relativně krátkém čase jsem jej prodal, leč se ztrátou (cca 50 tis.). FÚ mě upozrnilo, že musím při prodeji zaplatit DPH. Mám okolo sebe spoustu obchodníků s ojetými OA a tvrdí mi,že se s tím nikdy nesetkali a nikdy neplatili takto DPH. Vždy jen z přirážky (tj. rozdílu nákupní a prodejní ceny). Že je hloupost aby,když jsem si neuplatnil DPH na vstupu platil na výstupu. To mi přijde taky logický.Nevím co si vybrat a nakoho se obrátit, co je vlastně správně. Přijdu takto o dalších 20% z ceny.
    Je možné, že by byl takový rozdíl v tom, jestli mám OA v majetku nebo ve zboží??

Děkuji Laďa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2010 17:58

V. (neregistrovaný)

Re: pořízení OA od neplátce a prodej
      A není to u ostatních tak, že nekupují vozidla, ale poskytují služby? Dph tak následně odvádí jen ze služby.

• 6. 8. 2010 19:49

annonym (neregistrovaný)

Pokud bylo auto pořízeno (kýmkoliv) před 1.4.2009, pak prodej je bez DPH - viz přech. ustanovení ZDPH k z. 87/2009 Sb. bod 3) (polud bylo OA pořízeno před účinností z. 87/2009, pak se použije i pro prodej zákon platný před 1.4.2009).
      Obchodníci s použitým zbožím (např. s ojetými auty) mohou prodat ve zvl. režimu. T.j., že odvedou DPH pouze z přirážky. Je to proto, že prodej zboží podléhá vždy odvodu DPH z prodejní ceny a pokud kupují od neplátců, byla by navyšována prodejní cena o DPH aniž by mohla být uplatněna na vstupu (při pořízení od neplátců).

• 6. 8. 2010 21:32

Laďa (neregistrovaný)

A to i když pořídí zboží z ČR? Mouhou použít zvláštní režim???

• 7. 8. 2010 9:36

annonym (neregistrovaný)

Zvláštní režim mohou pužít pouze prodejci, kteří prodávají použité zboží (mimo jiné - §§ 88 až 92a ZDPH). Tento postup tedy lze uplatnit POUZE u majetku, který je ZBOŽÍM. Nelze tedy použít např při prodeji DHM.
      Je jedno, zda jde o zboří pořízeno v ČR nebo mimo ČR.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).