ŽL -příjem 0kč

• (neregistrovaný)

10. 8. 2010 8:46

Dobrý den,
    jsem zaměstnaná na HPP, teď jsem si ještě vyřídila ŽL jako vedlejší činnost. U zaměstnavatele mám podepsané prohlášení k dani, pokud nebudu mít na ŽL žádný příjem, musím si na konci roku zpracovat sama daňové přiznání, nebo mi může zaměstnavatel udělat roční zúčtování? A pokud bude příjem ze živnosti 0Kč, tak musím podat přehledy na SP a ZP?
    A musím na OSSZ dát potvrzení o zaměstnání, aby mé podnikání bylo bráno za vedlejší?
    Děkuji moc za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 8. 2010 9:03

Gape (neregistrovaný)

Re: ŽL -příjem 0kč
      V současné době jsem řešil stejnou věc. Na OSSZ a ZP jsem pouze nahlásil, že půjde o vedlejší činnost. Potvrzení nebylo třeba. Až u zaměstnavatele skončím tak ohlásím změnu.

• 13. 8. 2010 18:29

Helen (neregistrovaný)

Pokud chce být OSVČ pro účely placení záloh na pojistné považována za OSVČ vykonávající vedlejší činnost, je nutné, aby příslušné OSSZ oznámila a d o l o ž i l a, že nastal některý z důvodů pro výkon vedlejší činnosti a tato skutečnost se bude zohledňovat od kalendářního měsíce, v němž trvala po celý kalendářní měsíc, byla-li samostatná výdělečná činnost vykonávána po celý tento měsíc, pokud nebyla samostatná výdělečná činnost vykonávána po celý měsíc, trvaly-li tyto skutečnosti současně po tu část kalendářního měsíce, po kterou byla vykonávána samostatná výdělečná činnost. Oznámení důvodu pro výkon vedlejší činnosti musí mít písemnou formu.

• 13. 8. 2010 21:53

Zdena R (neregistrovaný)

To už neplatí.
      http://www.cssz.cz/cz/osoby-samostatne-vydelecne-cinne/druhy-svc/dokladani-duvodu-vedlejsi-samostatne-vydelecne-cinnosti-pro-ucely-duchodoveho-pojisteni.htm

• 13. 8. 2010 21:56

Zdena R (neregistrovaný)

Pokud budete mít na ŽL hrubý příjem nižší než 6.000,- Kč, tak nemusíte podávat daňové přiznání a můžete u zaměstnavatele požádat o roční zúčtování daně.
      Přehledy na SP a ZP je nutné podat, třeba i nulové.
      Pokud si OSSZ sama dokáže zjistit údaje o Vašem zaměstnání, tak jí nemusíte dokládat žádné potvrzení.

• 14. 8. 2010 0:06

Helen (neregistrovaný)

Podle právní úpravy platné od 1. 1. 2009 se samostatná výdělečná činnost považuje za vedlejší v těch kalendářních měsících, v nichž po celý měsíc byla vykonávána samostatná výdělečná činnost a současně trvaly důvody pro výkon vedlejší činnosti a OSVČ oznámí tyto důvody nejpozději s podáním tiskopisu „Přehled“ a doloží nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl přehled podán. V případě, že OSVČ nedoloží důvod pro výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti v uvedeném termínu, bude její samostatná výdělečná činnost považována za hlavní.

• 14. 8. 2010 0:31

Zdena R (neregistrovaný)

Podle právní úpravy platné od 1. 1. 2009 se samostatná
      >výdělečná činnost považuje za vedlejší v těch
      >kalendářních měsících, v nichž po celý měsíc byla vykonávána
      >samostatná výdělečná činnost a současně trvaly důvody
      >pro výkon vedlejší činnosti a OSVČ oznámí tyto důvody
      >nejpozději s podáním tiskopisu „Přehled“ a doloží
      >nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po
      >měsíci, ve kterém byl přehled podán. V případě, že OSVČ
      >nedoloží důvod pro výkon vedlejší samostatné výdělečné
      >činnosti v uvedeném termínu, bude její samostatná
      >výdělečná činnost považována za hlavní.

Zadní strana Pokynů k vyplnění přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2009: výkon zaměstnání zakládající účast na nem.pojištění zaměstnanců NENÍ nutné dokládat, je-li orgánem nemocenského pojištění ČSSZ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).