Re: nástup na mateřskou
No tak to se ptáte docela pozdě ne ?
MD je 28 týdnů, potom si měla zaměstnankyně požádat o čerpání řádné dovolené, pokud jí nějaký nárok vznikl nebo o čerpání rodičovské dovolené. Pokud tak neučinila, má se za to, že požádala o rodičovskou dovolenou tzv. konkludentně, tj. do 3 let věku dítěte. Takže první pracovní den po 3. narozeninách dítěte musí nastoupit do práce, pokud třeba před tím nedá výpověď. A nevím, co myslíte tím, že má na 2 roky ? Žádost o rodičovskou dovolenou nebo rodičovský příspěvek ?
Není z čeho být jelen. Stačí mrknout do zákoníku práce nebo zde do historie.
Nemůžete plést dohromady rodičovský příspěvek (jehož variantu si zvolí zcela bez ohledu na zaměstnavatele) a rodičovskou dovolenou, o jejíž délku vás měla požádat. Nepožádala-li nastupuje již ta zmiňovaná žádost tzv. konkludentně, tj. do 3. let věku dítěte. Dřívější nástup do práce nejste povinni umožnit.
Milá paní, snažila jsem se vám to vysvětlit co nejvíc polopatě. Je mi líto, pokud to stále nechápete. Zákon i zde historie je psána česky, žádný odkaz, kde by to vysvětlili tak, abyste to pochopila i vy,když se vám nechce číst ani zákon, ani hledat zde v historii, bohužel neznám. Tak snad se vám s vysvětlením přihlásí ti, kteří tady stále kritizují můj přístup k odpovědím. Hezký den.
ale mně se zdá, že stále motáte rodič. příspěvek a rodič. dovolenou dohromady
o jakou dobu rodič. přísp. si požádala (peněžní přísp. od státu), to zam-tele vůbec nezajímá, neboť ona může pobírat rodič. příspěvek a přitom normálně pracovat nebo nemusí vůbec rodič. př. pobírat (např. po 2. nar. dítěte), ale může čerpat rodič. dovolenou (třeba do 3 let dítěte)
pokud od ní nemáte nic písemně, takže nevíte, dokdy požádala o čerp. rodič. dovolené (volno u zam-tele), potom ji vedete na rodič. dovolené až do 3 let dítěte a dříve než 1. PD po 3. nar. ji nemusíte zaměstnat (ale to už psaly ostatní kolegyně)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2010 13:52
Moc prosím o radu, co mi musí dát zaměstnankyně když nastupuje na MD? a jak se to počítá? když má na 2 roky a dítě se narodilo v 10/2008 kdy se k nám vrátí? moc děkuji jsem z toho zmatená