Re: Vklad OA do OM
Jste si ten zákon kapku upravila :-)))
Když už chcete citovat, tak § 4 odstavec 4 zákona o daních z příjmů:
(4) Obchodním majetkem se pro účely daně z příjmů fyzických osob rozumí souhrn majetkových hodnot (věcí, pohledávek a jiných práv a penězi ocenitelných jiných hodnot), které jsou ve vlastnictví poplatníka a o kterých bylo nebo je účtováno anebo jsou nebo byly uvedeny v evidenci majetku a závazků pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů (dále jen "daňová evidence"). Dnem vyřazení majetku z obchodního majetku poplatníka se rozumí den, kdy poplatník o tomto majetku naposledy účtoval 20) nebo jej naposledy uváděl v daňové evidenci.
Tedy základním předpokladem je o majetku ÚČTOVAT nebo ho sledovat v DAŇOVÉ EVIDENCI.
Takže automobil je majetek, nikoli v našem konkrétním případě OBCHODNÍ MAJETEK. Z hlediska DPH je povinen podnikatel pouze prokázat, že to auto používá k podnikání. Pak má nárok na odpočet DPH z přijatých plnění.
Také to tak chápu, že majetek přece podnikatel pořád má, akorát, když uplatňuje výdaje paušálem, tak ten zahrnuje také odpisy, náklady na pořízení apod. Je tedy třeba, aby podnikatel osobní vůz měl v evidenci, tedy v OM a pak tím pádem mohl uplatňovat odpočet DPH z výdajů na provoz a používání tohoto OA?
Děkuji. Mám ještě dotaz, jak vložit OA do OM, je třeba, aby bylo v TP napsáno IČO nebo prostě jen stačí nějaký interní zápis o vkladu OA do OM? A jak se ocení? Reprodukční pořizovací cenou? Jedná se o OA, které bylo zakoupeno jako nové, ale před vkladem se již nějakou dobu používalo.
Pokud jste OSVČ - FO, nemusí se provádět změna zápisu v TP na IČ, majitelem jste pořád vy, IČO není nutné a dnem vložení do majetku je třeba založit kartu majetku na toto auto a začít tímto dnem o něm účtovat, t.zn. nákup PH, náhr.dílů na event.opravy a také odpisy.
Paní Ireno, trochu jste do toho zamíchala "paušál na PH"
ale v tom nemáte pravdu. Pokud si to stále myslíte, upřesněte §
který unmožňuje odečet DPH bez možnosti uplatnění ZD v výdajích.
Diskuzí o tom bylo již dost ale dosud to nikdo nenašel.
Hezký večer.
Například u závodního stravování, kdy zaměstnancxi hradí nižší částku než 45 %. Jsem asi slepý, ale já to v zákoně o DPH nemůžu najít. Nikde nevidím, že u nedaňových výdajů nelze uplatnit DPH mimo repre. Nedaňovým nákladem je i náklad z minulého zd. období, pokud nebyla vytvoře dohadná položka, ale na DPH mám nárok snad 3 roky a uplatním si ho přesto, že náklad bude nedaňový pro účely daně z příjmů. Můžete mi ocitovat nebo navést na příslušný §, kde najdu, že nelze uplatnit DPH u nedaňových nákladů nebo při použití paušálu? Odkaz na § 24 zákona o dani z příjmů nemohu akceptovat jako zákaz odpočtu DPH u PHM, pokud výdaje na auto uplatňuji paušálem. Díky.
Můžete mi ocitovat nebo navést
>na příslušný §, kde najdu, že nelze uplatnit DPH u
>nedaňových nákladů nebo při použití paušálu? Odkaz na §
>24 zákona o dani z příjmů nemohu akceptovat jako zákaz
>odpočtu DPH u PHM, pokud výdaje na auto uplatňuji
>paušálem. Díky.
==Jsem asi slepý, ale já to v
>zákoně o DPH nemůžu najít. Nikde nevidím, že u
>nedaňových výdajů nelze uplatnit DPH mimo repre. ==
Slepý nejste, není to tam !
==Můžete mi ocitovat nebo navést
>na příslušný §, kde najdu, že nelze uplatnit DPH u
>nedaňových nákladů nebo při použití paušálu?==
Ne, nelze také tam nic takového není !
Zkuste to podle toho co tam je t.zn opak =
že lze uplatnit DPH pouze z daňovách nákladů/výdajů = §72 ZDPH
Zkuste juknout na . rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 05.8.2010, čj. 9 Afs 8/2010 - 156, www.nssoud.cz.
Je tam možní přesně to čtení co hledáte:
==V přezkoumávaném případě je pro posouzení věci samé rozhodné, zda stěžovateli vznikl nárok na odpočet daně z přidané hodnoty a zda oprávněnost nároku na odpočet doložil daňovým dokladem a prokázal tak nárok na odpočet daně ve smyslu § 19 zákona o DPH a § 72 nového zákona o DPH a zda v souladu s ustanovením § 31 odst. 9 zákona o správě daní a poplatků tento svůj nárok prokázal.
Podle ustanovení § 19 odst. 1 zákona o DPH a § 72 odst. 1 nového zákona o DPH má plátce nárok na odpočet daně, pokud jím přijatá zdanitelná plnění uskutečněná jiným plátcem použije při podnikání nebo při činnosti vykazující všechny znaky podnikání, resp. pro uskutečnění své ekonomické činnosti.==
>>>>>Také to tak chápu, že majetek přece podnikatel pořád
>>>>>má, akorát, když uplatňuje výdaje paušálem, tak ten
>>>>>zahrnuje také odpisy, náklady na pořízení apod. Je
>>>>>tedy
>>>>>třeba, aby podnikatel osobní vůz měl v evidenci, tedy
>>>>>v
>>>>>OM a pak tím pádem mohl uplatňovat odpočet DPH z
>>>>>výdajů na provoz a používání tohoto OA?
>>>>Přesně tak. Uplatní si DPH v rozsahu spotřebovaných
>>>>PH
>>>>a samotné PH - to bude výdaj nedaňový. V tomto
>>>>případě
>>>>však musíte prokázat spotřebované PH pro
>>>>podnik.činnost, což může být na př. kniha jízd.
>>>*********************************************
>>>Paní Ireno, trochu jste do toho zamíchala "paušál na
>>>PH"
>>>ale v tom nemáte pravdu. Pokud si to stále myslíte,
>>>upřesněte §
>>>který unmožňuje odečet DPH bez možnosti uplatnění ZD
>>>v
>>>výdajích.
>>>Diskuzí o tom bylo již dost ale dosud to nikdo
>>>nenašel.
>>>Hezký večer.
>>Právě proto jsem si udělala dotaz u odborníků /ASPI/
>>a
>>jejich odpověď je právě taková.
>A názory odborníků z ASPI nám teď budou nahrazovat
>zákony? Já si totiž také nedovedu představit nedaňový
>základ daně a legální možnost odpočtu DPH.
V.e.n.d.y. takových nás je víc a možná jsou to i odbornícj z ASPI
kteří jenom zapoměli (stejně tak jako zde různé Anky, Manky, trubky a lojzové) že tento problém byl řešen již v r. 2006
Pokyn č. D - 300 Čj.: 15/107 705/2006 ze dne 16. 11. 2006
k jednotnému postupu při uplatňování některých ustanovení zákona č. 586/1992 Sb.,
K § 24 odst. 2
23. U plátců daně z přidané hodnoty se zahrne do daňových výdajů cena za spotřebované pohonné hmoty bez daně z přidané hodnoty, jestliže je tato uplatňovaná jako odpočet u daně z přidané hodnoty.
Doufejme, že se teď již NIKDO neozve s uplatňování DPH u paušálu
Hezký zbytek roku
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 8. 2010 14:29
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, podnikatel OSVČ pro účely daňě z příjmů uplatňuje paušální výdaje. Jelikož se však stane plátcem DPH, ráda bych věděla, za jakých podmínek by si mohl uplatňovat odečet DPH z nákupů týkajících se používání osobního automobilu? Vůz, který OSVČ vlastní, zatím nemá vloženo do obchodního majetku. Předpokládám, že za těchto podmínek si nemůže uplatňovat DPH z žádných výdajů týkajících se používání vozu (např. opravy, servis, pneu apod.). Je tedy třeba vložit osobní vůz do obchodního majetku? A jaký je v tomto případě postup? Co je třeba k tomu udělat?
Bohužel nemám s touto problematikou téměř žádné zkušenosti, proto předem děkuji za jakoukoli radu včetně reakce, zdali je má úvaha popsáná výše správná.
Děkuji.