Soc. a zdr. poj. - spolupracující osoba

• (neregistrovaný)

13. 8. 2010 0:42

Dobrý den,

prosím o radu, stále nemám jasno a potřevuji se ujistit nebo další rady.

Pokud budu spolupracující osoba např. od 1.9.2010 a toto budu mít jako hl. prac. činnost.

- pokud budu mít např. 40 % ... rozdělí se pak výsledek na dvanáctiny a na mě připadne 40 % ze čtyř dvanáctin (za září až prosinec) příjmů a výdajů? nebo se toto na měsíce dle toho kdy se jako spolupr. osoba přihlásím nerozděluje a půjde o celých 40 % z celoročních příjmů a výdajů manžela?

- jaké budu tedy letos platit zálohy na soc. a zdr. pojištění a jak to bude s mými i manželovými doplatky po podání přehledů? Jak to vlastně s přehledy je? Podáváme pak každý zvlášť nebo dohromady?
    - zálohy na zdr. poj. budu mít 1601,- Kč v měsících září až prosinec? A doplatky - manžel bude mít teoreticky (pokud bude hosp. výsledek přibližně stejný jako min. rok) přeplaceno diky tomu, že část příjmů a výdajů přejde na mě a tím pádem nám budou vracet ty zálohy, které zaplatím já?

A sociální pojištění?
    - já budu od září do prosince platit min. zálohu - tedy 1720,- Kč za měsíc? Manžel bude pokračovat a zálohách jak má nastaveny od podání přehledu za rok 2009? A po podání přehledů za rok 2010 nám budou ty moje (opět pokud předpokládám zhruba stejný výsledek za rok 2010 jako v roce 2009) zálohy vráceny? A tady také nevím zda přehled podáváme jeden společný nebo každý zvlášť?

Předem velmi děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).