Re: POHODA-oprava v předch.letech
Oprava je možná, ale bude to náročné, protože PS se převádějí automaticky, budou se muset taky opravit, udělejte si pro jistotu zálohy i mimo pevný disk, když se něco nepodaří lze načíst zpět alespoň původní stav, účto je potřeba odemknout, myslím že bude stačit odemknout účetní deník v povelu záznam-zámek, kde je uzamčeno k datu a odemknout k datu a tak budete postupovat ve všech oddílech, které budete potřebovat, smazat-ztratit nic nemůžete, tedy mě se nic takového nestalo.
děkuji, příští týden to zkusím, mám z toho trochu strach ale nechat špatně to nechci, a ještě se zeptám odemknout k datu dám jaký datum (je to jedno ?), já si tedy odemknu ten rok 2007, opravím řádky v rozvaze, abych to měla správně a potom udělám co ? PS účtů bych měla mít správně, obratová předvaha je v pořádku, odevzdáno u FÚ je také správně, rozvahu tiskla dotyčná z jiného PC ale nenastavila správně řádky u nás v PC, tak to je jediný problém. Nezlobte se, že se tak hloupě ptám, ale nemám s tím zkušenosti, tak ještě jednou děkuji za trpělivost.
Odemkla bych s datem uzamčení-tedy patrně 31.12.2007/to program ukončí rok při uzavření účta/všechno bych opravila udělala kontrolní tisk-aby vše souhlasilo s tím co jste odevzadi na Fú a znova uzamkla, aby se někdy nestala chyba, když se na něco podíváte do starého roku a zapomenete, že jste ve starém roce a pořídíte nějaký záznam, znovu udělat zálohy po opravě,pro jistotu zkontrolovat počáteční rozvahu a výsl. k 1.1.08,tam přece řádky budou taky špatně, nevím raději vše pečlivě zkontrolovat, toto se nedělá tak často, takže to bude na vyzkoušení co zafunguje, ale když budou zálohy před a po, tak si klidně pohrajte,nic by se nemělo pokazit.
Mně se nezdá, že byste měla opravovat rozvahu v předchozích letech - i když se to týká jenom řádků. Měla byste to mít tak, jako jste to odevzdali na FÚ v příloze daň.přiznání. Opravila bych to až v letošním roce - aby mi to šlo na ty správné řádky - minulé období nechte tak, jak jste to odevzdali. Jinak se nevyhnete zvídavým dotazům z FÚ, jak to, že Vám "nesedí" minulé období na odevzdanou rozvahu.
díky, no jenže mně to právě nesedí teď, ten rok 2007 a 2008, proto to chci opravit, abych to měla stejně, jak jsme to odevzdali :-D tiskla to z jiného počítače a nevšimla si, že u mě je nastaveno jinak a ukončila oba roky, přišla jsem na to až teď, kdy mě nesedí rok 2009, budu si s tím muset nějak poradit, ale moc se mi do toho nechce
No v tom případě nemusíte otevírat účetnictví těch roků přes zámek, ale pouze v těch jednotlivých letech opravit číslo řádků v účtové osnově u těch účtů, které máte špatně, aniž byste musela opravovat účtování. Měnit to můžete donekonečna - zkusit to a pak se podívat, jestli je to tak, jak si představuji. Teď jsem to zkusila v naší POHODě u r.2007 a šlo to. Účta se to vůbec netýká. Zkopírujte si ten konkrétní rok a zkuste to. Musíte si tak opravit čísla řádků i v následujících letech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 8. 2010 7:40
Dobrý den,
prosím o radu - lze v POHODĚ nějakým způsobem opravit r. 2007 a 2008, když už je uzavřený ? Mám špatně rozvahu - jinak nastavené řádky v rozvaze, a tím pádem mi to nesedí - r. 2007 a 2008 uzavíral někdo jiný a já to zjistila v loňském roce, když jsem zkontrolovala i rozvahu a ta mi nesedí, prosím lze to nějakým způsobem nebo ne ? Zas tak moc dobře POHODu ještě neznám, nerada bych si smazala celé účto :-)
Díky za radu a přeji hezký den - i když je pátek 13. :-)))