Re: Zdravotní pojištění
Omlouvám se, ale nerozumím na co se ptáte. Věta "Vyměřovacím základem u těchto osob je jejich skutečný příjem po odpočtu výdajů vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmu" patří k odst.3, ten má 3 písmena (a-c) a celý se týká MVZ a to ještě za předpokladu, že rozhodné skutečnosti trvají po celý měsíc.
Re: Zdravotní pojištění
Neomlouvejte se :)
Ptám se na to, jestli OSVČ vedlejší (např. zaměstnanec) s příjmy 1mil. a výdajy 500tis. bude mít vyměřovací základ (1mil.-500tis.)x0,5=250tis. - jak jsem si do dneška myslela nebo 1mil.-500tis.=500tis. jak jsem pochopila ustanovení §3a... Protože i formuláře pojišťoven jsou nastaveny na první možnost...
Děkuji za reakce
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 8. 2010 11:25
Dobrý den,
mám dotaz ohledně vyměřovacího základu pro zdravotní pojištění osoby samostatně výdělečně činné podnikající na "vedlejší činnost"... Měla jsem za to, že je to 50 % z jejich příjmů po odpočtu výdajů (jako u ostatních osob), ale teď koukám na §3a odst. 3 poslední věta a tam stojí:
"Vyměřovacím základem u těchto osob je jejich skutečný příjem po odpočtu výdajů vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmu."
Nikoliv tedy 50 % z této částky... Můžete mi to někdo potvrdit?