Práce přesčas ve výp.lhůtě-prosím o radu

• (neregistrovaný)

13. 8. 2010 13:37

Dobrý den,
    moc prosím o radu mzdovky ve věci týkající se přesčasových hodin. K 31.8. končím v práci, jsem ve výpovědní lhůtě. Ještě z loňska i letoška mám přesčasové hodiny, ketré mi nebyly vůbec proplaceny mzdou ani příplatkem za přesčas. V práci je to řešeno tak, že když máme přsčas, tak si jej můžeme kdykoliv vybrat jako nadpracované hodiny dle potřeby. Prosím musí mi za-tel jejich čerpání nařídit nebo si to mohu vzít jak chci. Vím, že ani při skončení PP mi je určitě za-tel neuhradí, protože je fin. tísni. Mám 90 hodin a zadarmo tady určitě nechci pracovat a do konce srpna si to chci vybrat, musím mít jeho souhlas k tomu? Nebo mi to musím nařídit on. A co když mi je nedovolí vybrat ani mi je neproplatí? Moc děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 8. 2010 13:40

JO (neregistrovaný)

Re: práce přesčas ve výp.lhůtě-prosím o
      A ještě mě napadla jedna otázka. Musím i nyní ještě dělat přesčas. hodiny, např. mi nařídí ještě dalších 20 hodin a pak mi je neroplatí? Mohu se bránit nějak?

• 13. 8. 2010 18:24

Karel Vážný (neregistrovaný)

1. V principu přesčasy dělat musíte, je otázka co by se stalo, kdyby jste tam prostě nebyla. Pokud Vám je nenařídí nějak písemně tak má dost smůlu. Navíc musí být schopen prokázat vážné provozní důvody.

2. Co se týče Vašich přesčasových hodin, tak sama si je vybrat o své vůli nemůžete.

3. Ale proplacené byste je mít měla, pokud vám do 3 měsíců nedal NV, tj. den přesčasu posunout o 3 měsíce a za ten měsíc ve výplatě by měl být proplacen přesčas.

4. Záleží na míře Vaší dobrodružnosti, na předpokládané právní síle druhé strany a na rozsahu těch přesčasů. Pokud je to pár stovek, tak bych maximálně pohrozil, že to zašlu jako udání (podání) na inspektorát práce, zdravotní pojišťovnu, ČSSZ a hlavně finanční úřad s tím, že vám to nezaplatil, a tím ani neodvedl daně, ZP, SP. Tohle obvykle docela funguje. (Už jsem s tím z jednoho podvodníka dostal pár desítek tisíc korun zpět.)

5. Pokud je to menší podnikatel, vejlupek, tak bych rozhodně neváhal, pokud máte doklady to žalovat. Jde o ty doklady, například kopii knihy docházky, kopii nějaké jiné nezpochybnitelné dokumentace, svědectví. Lze to podat elektronicky se sníženými poplatky a soud prostě zašle druhé straně (pokud je to právnická osoba tak do datové schránky) většinou rovnou platební rozkaz. Pokud do 15 dnů nepodá k soudu odpor, tak máte v ruce vykonatelné rozhodnutí a hajdy s ním za prvním exekutorem, jehož kancelář v ulici potkáte. (Tedy pokud ještě dále zaměstnavatel podniká). Advokát je třeba až kdyby ten odpor podal. Klíčové je ale mít na začátku ty doklady.

6.Pokud jde o víc a navíc odcházíte bez odstupného, tak je tady dobrodružná cesta podat pár dní před koncem okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnance pro nevyplacení části mzdy. Pak náleží navíc 3 platy odstupného, bez ohledu na to, že jste byla ve výpovědní lhůtě. On musí do 2 měsíců se bránit u soudu, jinak je to nezaplacení žalovatelné.

• 13. 8. 2010 21:30

anonymous

Já bych přidal soukromý názor (na základě zkušenosti z jiného krachujícího podniku).
      Pokud jste nějak schopna prokázat ony přesčasové hodiny a myslíte si, že stejně Vám nebudou vyplaceny všechny peníze, tak bych okamžitě zrušil PP a to hned v pondělí. Jinak budete dělat zadarmo.
      Zaměstnavatel je povinen evidovat přesčasy, primárně náleží mzda a příplatek a teprve po dohodě NV. Takže Vám měl vždy po 3 měsících přesčasy proplatit. Byla tam sice nějaká právní podmínka, do kdy se tak musí učinit, nějaké promlčení, ale to si můžete zjistit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).