Rodičovská dovoléná

• (neregistrovaný)

13. 8. 2010 20:58

Dobrý den,
    zaměstnankyně se vrací po 4letech rodičovské dovolené do práce. Nahlásila pouze ústně, že bude na rodičovské 4 roky, ale písemně jsme její rozhodnutí neobdrzěli- narážím tím na povinnost nastoupit po 3letech RD. Její místo jsme samozřejmě museli obsadit, ale jsme ochotni ji za stejných platových podmínek přiřadit na jinou práci. Chtěla bych se zeptat, jestli jsme povinni v případě jejího odmítnutí nově přiřazené pozice vyplatit odstupné, děkuji Klára V.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 8. 2010 21:06

yx (neregistrovaný)

Re: Rodičovská dovoléná
      Ale to jste měli řešit již před rokem. Rodičovská dovolená je pouze do 3 let věku dítěte a o další rok vás měla požádat o neplacené volno. To jste mohli nebo nemuseli povolit.
      V případě odmítnutí nové pozice samozřejmě musíte dát výpověď a vyplatit odstupné. Kdybyste byli nepovolili neplacené volno a ona nemohla nastoupit do práce, musela by pracovní poměr skončit ona, a to samozřejmě bez odstupného.

• 13. 8. 2010 21:22

xJ (neregistrovaný)

Já vidím problém v tom, že není písemná žádost a schválení zaměstnavatele hlavně z důvodů odvodu na ZP. Pokud jste za ni neodváděli ZP, což v případě neplaceného volna je povinností, tak možná bude problém. Vy vlastně nevíte, jestli se na ZP nahlásila jako osoba, za kterou je plátcem ZP stát.
      Toto je ze stránek vzp:
      Požádala jsem zaměstnavatele o dva měsíce neplaceného volna v době letních prázdnin, protože nemám hlídání pro svého pětiletého syna, který chodí do školky a školka není přes prázdniny v provozu. Musím si v tomto období platit zdravotní pojištění sama, nebo ho za mě bude i nadále odvádět zaměstnavatel?
      Skutečnost, že máte nárok na platbu pojistného na zdravotní pojištění státem, musí být oznámena příslušné zdravotní pojišťovně. Oznamovací povinnost plní zaměstnavatel, pokud jsou mu známy skutečnosti, na jejichž základě by mělo dojít zařazení do kategorie, za kterou je plátcem pojistného stát. V případě, že zaměstnavatel tyto skutečnosti nezná (ve vašem případě by nemusel například vědět, že jsou splněny podmínky celodenní osobní a řádné péče o dítě), musíte splnit oznamovací povinnost sama. Toto řešení však nedoporučujeme, protože zaměstnavatel by v takovém případě za vás pojistné vypočtené z minimálního vyměřovacího základu musel hradit.
      Ráda bych věděla, jak se zachová ZP při kontrole, když nebudete mít písemnou žádost.

• 15. 8. 2010 11:29

beta (neregistrovaný)

Neviděla bych to tak černě se ZP, také se mi už stalo, že jsem matku zapomněla oznámit, oznamovala jsem více než dost měsíců zpětně a obešlo se to bez pokuty, ale domluvila jsem se osobně s pracovnicí ZP, můžete to také zkusit, dodatečně doložit písemnou žádost o nepl.volno, kterou budete antidatovat - po dohodě se z-kyní. A pokud by se stalo, že by ona ve svém "neplaceném volnu" byla tak aktivní, že by se nahlásila sama na ZP jako osoba bez příjmů a vy o tom nevěděli, svedla bych to na nedorozumění s tím, že jste opomněli ohlásit kody L a T, doložila bych schválenou žádostí o neplac.volno, ovšem toto vše za předpokladu, že se vy se z-kyní domluvíte. Důležité je také zjistit, zda z-kyně nevykonávala jiné zaměstnání,které by event. založilo účast na pojištění v době onoho neplaceného volna, pak by to mohlo být zase jinak.

• 15. 8. 2010 11:38

xJ (neregistrovaný)

Ono něco jiného je opomenutí a něco jiného antidatování dokladu, zvlášť když bude pravděpodobně problém s místem a s případným odstupným. Byla bych v takovém to případě velmi opatrná, aby ještě nevzniklo víc škody než užitku.

• 15. 8. 2010 11:50

beta (neregistrovaný)

pojistného stát. V případě, že zaměstnavatel
      >>>tyto skutečnosti nezná (ve vašem případě by nemusel
      >>>například vědět, že jsou splněny podmínky celodenní
      >>>osobní a řádné péče o dítě), musíte splnit oznamovací
      >>>povinnost sama. Toto řešení však nedoporučujeme,
      >>>protože
      >>>zaměstnavatel by v takovém případě za vás pojistné
      >>>vypočtené z minimálního vyměřovacího základu musel
      >>>hradit.
      >>>
      >>>Ráda bych věděla, jak se zachová ZP při kontrole,
      >>>když
      >>>nebudete mít písemnou žádost.
      >>Neviděla bych to tak černě se ZP, také se mi už
      >>stalo,
      >>že jsem matku zapomněla oznámit, oznamovala jsem více
      >>než dost měsíců zpětně a obešlo se to bez pokuty, ale
      >>domluvila jsem se osobně s pracovnicí ZP, můžete to
      >>také zkusit, dodatečně doložit písemnou žádost o
      >>nepl.volno, kterou budete antidatovat - po dohodě se
      >>z-kyní.
      >>A pokud by se stalo, že by ona ve svém "neplaceném
      >>volnu" byla tak aktivní, že by se nahlásila sama na
      >>ZP
      >>jako osoba bez příjmů a vy o tom nevěděli, svedla
      >>bych
      >>to na nedorozumění s tím, že jste opomněli ohlásit
      >>kody
      >>L a T, doložila bych schválenou žádostí o
      >>neplac.volno, ovšem toto vše za předpokladu, že se vy
      >>se z-kyní
      >>domluvíte. Důležité je také zjistit, zda z-kyně
      >>nevykonávala jiné zaměstnání,které by event. založilo
      >>účast na
      >>pojištění v době onoho neplaceného volna, pak by to
      >>mohlo být zase jinak.
      >
      >Ono něco jiného je opomenutí a něco jiného
      >antidatování dokladu, zvlášť když bude pravděpodobně problém s
      >místem a s případným odstupným. Byla bych v takovém to
      >případě velmi opatrná, aby ještě nevzniklo víc škody
      >než užitku.
      To určitě, proto jsem psala o dohodě a o tom vše si zjistit, ale nevěřím moc, že by se z-kyně sama nahlašovala na ZP, mám jiné zkušenosti, i když je pravda, že čert nikdy nespí ...

• 16. 8. 2010 7:45

xy5

teď jde o to, jak ji celý rok mezi 3. a 4. narozeninami vedli
      zda na neomluvené absenci, to by měla dluh na ZP a nebo zda povolili (dopředu) nepl. volno a ona doložila, že je v kat., za kterou je plátcem ZP stát a tudíž ZP se neodvádí
      to je tak, když zam-tel nepřečte Zák. pr. , plete si rodič. příspěvek s rodič. dovolenou a pak automaticky počítá rodič. dovolenou až do 4 let dítěte
      záleží na kontrolorkách ze ZP, ale mám zkušenosti u nás, že na nepl. v. chtějí vidět schválené žádosti
      takže, pokud nemáte schválenou žádost o nepl.v. dopředu, pak jste měli vést na neoml. absenci, ale proč jste tedy nechali dojít tak daleko až se dluh na ZP vyšplhal na dost vysokou částku?
      Doporučovat antidatování se mi nejeví rozumné, co když se to obrátí proti zam-teli? Nikdy nevíte, co ten dotyčný zam-ec provede.

• 16. 8. 2010 17:38

beta (neregistrovaný)

xy5, dobrý den, jsem z toho nějaká zmatená, tady se hovoří o dluhu na pojistném, kontrole na ZP, ale z původního dotazu to vůbec nevyplývá - pochopila jsem, že z-tel nevěděl, že z-kyně má nastoupit nejdéle po dovršení 3 let věku dítěte do zaměstnání a nechal ji dále na (dle jeho mínění) rodičovské dovolené a teď po návratu zjistili, jak to mělo správně být, jsou si vědomi své chyby, proto by ji i zaměstnali byť na jiné pozici - myslím, že o dluh na ZP se rozvířil až na BC, nemusí k němu dojít, pokud ji přijmou zpět, ona bude souhlasit, pakliže by nikde během 4. roku dítěte nepracovala, provedou zpětné přihlášení a odhlášení a není co řešit ... a z-tel se z chyby náležitě poučí. Pakli-že by "náhodou" pobírala rodič.příspěvek do 4 let, tím lépe. A na neomluvené absenci ji vést, dle mého názoru nemohli, protože se - myslím si - domnívali, že je dále na rodičovské dovolené, o absenci se také nezmiňují, to je určitě ani ve snu nenapadlo ... až nyní. Může původní tazatelka napsat, jak se tedy věci vlastně mají a zda snad mají vyčíslené penále ze ZP? Z dotazu to tedy nevyplynulo, až z následné diskuze nebo jsem špatně četla, i to je možné.

• 17. 8. 2010 8:31

xy5

beto, domnívám se, že chyba je hlavně v tomto příp. na zam-teli, protože Zák. práce jasně říká, že rodič. dovolená je max. do 3 let dítěte, takže se nemohli domnívat, že čerpá rodič. dovolenou do 4 let a o neplac. volno se žádá dopředu
      takže zam-tel měl vyzvat zam-kyni po 3. naroz. dítěte, aby nastoupila zpět do zaměstnání, příp. se mohla napsat žádost o nepl. volno a zam-tel jí ho mohl povolit, ale také nemusel a v tom příp. by museli řešit situaci dál, takže by asi bylo nejlepší se dohodnout na uk. PP (bez odstupného)
      pokud by nereagovala, mohl zam-tel ukončit PP (i dle § 55)
      dotyčná buď požádala o rodič. příspěvek do 4 let dítěte nebo do 3 let dítěte, ale třeba nedostala školku, takže byla s dítětem doma
      co když ale dotyčná dávala dítě do školky, pracovala někde jinde ?, to by potom nemohla být v kat., za kterou je plátcem ZP stát a u zam-tele by za ten rok narůstal dluh na pojistném
      každopádně to měli řešit před rokem a pokud bude kontrola ze zdrav. poj. dbát zákonů, tak si dlužné pojištění vymůže (zvláště, pokud nebude doložena písemná žádost o nepl. v.)
      záležet bude také na tom, jak jsem již uvedla, zda dotyčná měla nebo neměla nějaký jiný příjem během posl. roku
      takto dalece jsem nikdy nenechala dojít, takže praxi, aby nebylo dořešeno se zam-kyní co po 3. nar. dítěte, nemám
      teď je na zam-teli, jak to vyřeší
      každopádně jim to nezávidím, pokud pro ni nemají práci, může to skončit třeba vyplacením odstupného (ale to záleží na jejich taktice, co nyní zvolí)

• 17. 8. 2010 13:53

beta (neregistrovaný)

jasné, to je vše pravda, tomu rozumím, základy ZP ještě zvládám :), o příjmu jsem psala také a hlavně o domluvě, ale když se podíváte na prvotní dotaz - mně z toho vyplývá, že ji z-tel vedl dále - dle j e h o názoru - na rodičovské dovolené, že nevěděli, že je povinností z-kyně nastoupit do zaměstnání či má požádat o nepl.volno (nenárokové), až z další diskuze kolegyň vyplynuly podstatně jiné rozvíjející se teze. Domnívám se, že z-tel i ví, že se dopustil chyby a nyní po roce zjišťuje, že to mělo být zcela jinak, proto by ji i zaměstnal, proto zjišťuje, zda jí může nabídnout jiné místo. Škoda, že se kolegyňka už neozvala, domnívám se, že to bylo tak jak jsem popsala, pokud ano, z-kyně by nikde jinde nepracovala, dítě nedávala do školky, bylo by to téměř bez komplikací -"jen" jakoby pozdní oznámení na ZP+dodatečně žádost o NV. Ale už to nebudu rozpitvávat, mějte se pěkně.

• 17. 8. 2010 14:45

xy5

>>jasné, to je vše pravda, tomu rozumím, základy ZP
      >ještě zvládám :)

o tom nepochybuji ani na okamžik

, o příjmu jsem psala také a hlavně o
      >domluvě, ale když se podíváte na prvotní dotaz - mně z
      >toho vyplývá, že ji z-tel vedl dále - dle j e h o
      >názoru - na rodičovské dovolené, že nevěděli, že je
      >povinností z-kyně nastoupit do zaměstnání či má požádat o
      >nepl.volno (nenárokové), až z další diskuze kolegyň
      >vyplynuly podstatně jiné rozvíjející se teze. Domnívám
      >se, že z-tel i ví, že se dopustil chyby a nyní po roce
      >zjišťuje, že to mělo být zcela jinak, proto by ji i
      >zaměstnal, proto zjišťuje, zda jí může nabídnout jiné
      >místo. Škoda, že se kolegyňka už neozvala, domnívám se,
      >že to bylo tak jak jsem popsala, pokud ano, z-kyně by
      >nikde jinde nepracovala, dítě nedávala do školky, bylo
      >by to téměř bez komplikací -"jen" jakoby pozdní
      >oznámení na ZP+dodatečně žádost o NV. Ale už to nebudu
      >rozpitvávat, mějte se pěkně.

ano, nyní je opravdu na zam-teli, jak se zachová, zda budou moci provést "jen" jakoby pozdní oznámení na ZP
      ale rozřešení bude na zam-teli a té zam-kyni
      pokud to chtěli řešit "legálně", tak to měli řešit před rokem - nyní už je to jen "hašení"
      také se mějte pěkně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).