1. před většinou nechce, po založení se pravděpodobnost zvyšuje (proto je dobré mít solo účet na podnikání, třeba u FIO banky) - upozorňuji, že je žádoucí aby to byl podnikatelský účet.
2. Vklad do podnikání. A je lepší to táhnout od rodičů na soukromý účet a pak na podnikatelský.
3. Nemůžeš nic dělat co se týká podnikání. Administrativu samozřejmě ano.
4. až nekonečno: doporučuji si najít účetního či daňového poradce ... ono to není jenom o těch fakturách a o té daňové evidenci
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 10. 2011 11:11
Zdravím,
tak snad už jen poslední otázky, než začnu konečně podnikat. Budu moc vděčný za odpovědi.
1. Mám už delší dobu studenský účet, na kterém je dost příjmu a výdajů - může po mně FÚ chtít, abych prokázal odkud to bylo atd, i když jsem tehdy ještě nepodnikal?
2. Co když si založím další studenský účet a ten budu evidovat. Co když mi třeba rodiče dají 10k na podnikání - jak to mám pak zaevidovat? Jako dar? A prokázat tím, že řeknu ať se zeptají rodičů?
3. ŽL už založený mám, ale zahájení jsem dal na prosinec. Můžu už začít teď, ale oficiálně až v prosinci a pak to zpětně zaevidovat?
4. A jak je to s fakturami? Uchovávat je mám pět let.. ale u některých položek mít faktury nebudu, ale pouze jen výpis z PayPalu, že jsem to fakt za tuhle cenu koupil. To mám asi taky uchovávat, že? A je lepší to uchovávat elektronicky, nebo normálně papírově?
Celkově by mě zajímaly i věci okolo faktur a daňové evidence, tak jeslti máte nějaký dobrý článek, tak budu za něj rád, ale spíš kde jsou popsány praktické zkušenosti než ty obecné postupy. Děkuji moc!:)