Re: Auto k podnikání
1) Pokud máte auto vypůjčené na základě smlouvy o vypůjčce (tedy zdarma), pak si uplatníte pouze náhrady za PHM podle počtu ujetých km. Žádné jiné výdaje nelze uplatnit, t.j. ani základní náhrady za opotřebení auta (nyní 3,90 Kč/km).
2) Pokud budete mít smlouvu na pronájem vozidla, pak si uplatníte nájemné za vozidlo, skutečné výdaje za PHM (nikoliv vypočtené náhrady), údržbu, opravy dle nájemní smlouvy, havarijní pojištění, pokud k takovému pojištění budete smluvně zavázán. Nelze uplatnit jako výdaj zaplacenou silniční daň za jiného poplatníka. Pronajímatel (držitel) vozidla je povinen se zaregistrovat u místně příslušného FU jako plátce SD a do 31.1. následujícího roku podat DaP k SD a sám taky uhradit.
3) Cestovní náhrady (diety) lze uplatnit, pokud jste na pracovní cestě déle jak 12 hod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 8. 2010 15:09
Dobrý den, jsem OSVČ a nemám vlastní auto. Mám půjčené auto od svého přítele, kterým opravdu jezdím v rámci svého podnikání. Mohu za něj platit silniční daň já a uplatňovat si cestovné ve svém podnikání a uplatňovat náklady?
Děkuji za odpověď.