Auto k podnikání

• (neregistrovaný)

16. 8. 2010 15:09

Dobrý den, jsem OSVČ a nemám vlastní auto. Mám půjčené auto od svého přítele, kterým opravdu jezdím v rámci svého podnikání. Mohu za něj platit silniční daň já a uplatňovat si cestovné ve svém podnikání a uplatňovat náklady?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 8. 2010 17:00

annonym (neregistrovaný)

Re: Auto k podnikání
      1) Pokud máte auto vypůjčené na základě smlouvy o vypůjčce (tedy zdarma), pak si uplatníte pouze náhrady za PHM podle počtu ujetých km. Žádné jiné výdaje nelze uplatnit, t.j. ani základní náhrady za opotřebení auta (nyní 3,90 Kč/km).
      2) Pokud budete mít smlouvu na pronájem vozidla, pak si uplatníte nájemné za vozidlo, skutečné výdaje za PHM (nikoliv vypočtené náhrady), údržbu, opravy dle nájemní smlouvy, havarijní pojištění, pokud k takovému pojištění budete smluvně zavázán. Nelze uplatnit jako výdaj zaplacenou silniční daň za jiného poplatníka. Pronajímatel (držitel) vozidla je povinen se zaregistrovat u místně příslušného FU jako plátce SD a do 31.1. následujícího roku podat DaP k SD a sám taky uhradit.
      3) Cestovní náhrady (diety) lze uplatnit, pokud jste na pracovní cestě déle jak 12 hod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).