Re: Ještě jednou prosím o radu - Rodičov
Dobrý den, řešila jsem něco podobného začátkem loňského roku, manželka OSVČ si neplatila nemocenské, tudíž neměla nárok na mateřskou, manžel (náš zaměstnanec) tedy žádal o rodičovský příspěvek. Vyplnila jsem mu Potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku (2. bod části D-denní výše PPM), které přinesl ze "sociálky". Na základě tohoto Potvrzení získali rodičovský příspěvek dokonce ve dvouleté variantě. Zance jsem pouze nahlásila na ZP s kódem M, tzn. že není třeba doplácet zdr. poj. do minima. Také musí snad uzavřít manželé mezi sebou dohodu ohledně péče o dané dítě.
Re: Ještě jednou prosím o radu - Rodičov
Za jakých podmínek může čerpat peněžitou pomoc v mateřství otec dítěte?
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má i pojištěnec, který je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, jestliže s matkou dítěte uzavře písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě (§ 32 odst. 1 písm. e) zákona o nemocenském pojištění).
Musí splňovat stejné podmínky pro nárok na dávku jako žena, tj. 270 dnů účasti na pojištění v posledních dvou letech před nástupem na PPM a být účasten na pojištění v době nástupu na PPM.
Muž může ženu vystřídat nejdříve od začátku 7. týdne po porodu dítěte, tedy po šestinedělí.
PPM se muži poskytuje nejdéle v délce 22 týdnů, s tím, že se mu do těchto 22 týdnů započítává doba, kdy pobírala PPM matka kromě prvních 6 týdnů po porodu.
V písemné dohodě o péči otce o dítě musí být uvedený den, od kterého bude otec o dítě pečovat, den porodu a podpis matky, který je třeba úředně ověřit nebo může být ověřen orgánem nemocenského pojištění (tj. OSSZ/ PSSZ/ MSSZ).
Společně s dohodou je třeba předložit k uplatnění nároku na dávku ještě tiskopis "Žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče", který je k dispozici na každé OSSZ/ PSSZ/ MSSZ nebo na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení.
a dále volba rodičovského příspěvku:
http://www.azrodina.cz/3074-otec-a-volba-varianty-rodicovskeho-prispevku
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 8. 2010 14:09
obrý den,
moc bych potřebovala poradit jak postupovat v jedné záležitosti.Mám známě a muž je zaměstnán u nás ve firmě. Mají 2-leté dítě,paní je s ním na RD,zvolila si 3-letou variantu. Během těhotenství jí skončila smlouva na dobu určitou,tudíž je vlastně nezaměstnaná.Teď se jim narodilo druhé dítě dávky RD jí vzali a dali jí PPM na druhé dítě a bylo jim řečeno,že nemají možnost si vybrat variantu,bude se muset spokojit se 4-letou.To se jim nelíbí a paní na sociálce říkal,že je možnost převést na nějakou dobu PPM a poté RD na muže,který pracuje a ten si vybere 3-letou variantu a převede ji zpět na ženu.Nevědí jak přesně postupovat a prot se obrátili na mě,ale já s tímto bohužel zatím nesetkala,proto prosím o radu.Také mě zajímá co to znamená pro zaměstnavatele toho muže.
Velice děkuju za odpovědi