Re: Vysoká vratka DPH
U nás se taky FÚ zajímá, když je neobvykle velká vratka DPH, řeším to tak, že faktury na větší částky okopíruju a přiložím k přiznání. Většinou jim to stačí a dál už nic nezkoumají.
zaúčtujte normálně v červenci, jen např. kopii této faktury a možná ještě jedné vysoké přiložte k přiznání. Dělám to již léta, při vyšším nadměru a bez kontrol. Pokud náhodou zapomenu, dokonce mi paní z Fú volají, abych jim tam nějakou vysokou fa donesla a kontroly nedělají.
faktury z tuzemských plnění dávám klidně o měsíce dle potřeby do odpočtu později, tak aby mi vešly do konce roku, ale uplatním odpočet "až se mi to hodí" víc.
při fakturách z EU a do EU dávám přesně , tam si to člověk nemůže posunout kam potřebuje, do dph 15 dnů , které následují poí měsíci pořízení,kvůli intrastatu a následným kontrolám - aby nehrozila dodatečná přiznání a opravy
Taky mi nyní vychází velká vratka, ale před dvěmi měsíci byla vysoká povinnost, protože přijaté plnění se mi dostalo do účetnictví až nyní a holt uskutečněné tam musím dát jak je uskutečněno. Taky předpokládám, že to paní na FÚ nějak zarazí - možná to pochopí vzhledem k vysoké povinnosti před dvěmi měsíci anebo udělá jen tzv. místní šetření - tak jednou do roka si nechají doručit všechny přijaté faktury daného měsíce ke kontrole přijatého plnění a to ještě s omluvou, že by to aspoň jednou za rok udělat měly. No tak jim to tam vždy donesu a za pár dní si pro to přijdu a hotovo. Zatím vše bez problémů, asi jsem se zatím vždycky s těmi daty trefila do správného období :-))
Faktury z EU - zkušenosti?
Jaké máte zkušenosti s kontrolou z FÚ na faktury z EU? Klientku teď upomínal slovenský dodavatel, že nemá uhrazené faktury cca 12 měsíců staré. Někde se zapomněly. A FÚ to v daňovém přiznání nechybělo!!! (A to se jedná o "malý" úřad, žádná kontrola jednou za 100 let.)
Jiný klient na "velkém" FÚ dokládá faktury z EU cca 2x do roka (vždy v pořádku).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 8. 2010 14:10
Dobrý den, OSVČ - nákup zboží a prodej do EU, zahraničí, po zaúčtování všech dokladů OSVČ vychází výjimečně za měsíc červenc vratka DPH 216 tis. (běžně vratka cca 40tis.) a obávám se možné kontroly. Mám zde fakturu, která je na 1,4mil. (DPH 133tis.) s DUZP 31.7., hrozilo by ze strany Fú, nebo jiného institutu nějaký postih, či kontrola, kdybych tuto fakturu zaúčtovala až do srpna a tím bych se dostala na přijatelnější částku vratky ?
Děkuji