Re: faktura v cizí měně - kurz
>>můžete mi prosím napsat, kde přesně v zákoně je to tak jednoznačně napsáno ? Já osobně to dělám tak, že dph samovyměřím k DUZP fakturované služby. V § 31 odst 3je psáno, že doplnění údajů se považuje za datum vystavení dokladu-nikoliv DUZP . V § 24 je zas , že při stanovení DUZP se vychází z § 21. - tedy že DUZP je datum vystavení dokladu nebo uskutečnění služby dle toho co je dříve..... Takže já osobně bych v tomto konkrétním případě zahrnula do dph v 7/2010
>Den UZP je jednoznačně den doplnění údajů na
>fakturu,tedy 18.8.
>Je to stanoveno zákonem o DPH a směrnice na tom nemůže
>nic změnit.
Já pochopila zákon tak, že údaje se doplňují pouze na faktury za zboží, co se týče služeb, je DUZP den provedení služby. Tzn. že v případě opravy stroje (služba) jde do DPH v měsíci, kdy byla oprava provedena.
UZP je opravdu dnem doplnění,já doplňuji kurzem denním ČNB...den kdy faktura přijde a je zapsana do knihy prijate pošty
doplnín datum UZP potom zaklad DPH a DPH primo na fakturu takze DPH bude v 8/2010 na obou stranach 343/321
321/343
pokud se bude jednat o zboží tak tam musíte doplnit ještě větu:
Osoba povinná přiznat a zaplatit daň je plátce, který zboží pořizuje podle § 25 zák. č. 235/2004 Sb.
a zkontrolujte jestli má fa naležitosti DD...treba doplnit DIČ atd.
Děkuji Vám za názory...
Tak se zdá, že to opravdu někdo dělá tak a jiný onak... Jaký postih mohu mít z toho, že jako den UZP mám UZP došlé faktury. (Řekněme, že je dříve dph jak na vstupu tak i na výstupu, výsledek = 0,-. Takže penále snad žádné?
A špatný kurz pro přepočet - jaký může být postih zde?
Nevím,zda budete mít postih,ale pořád máte čas to udělat podle doplnění údajů t.j.18.8. kurzem ČNB 18.8. DPH na vstupu i výstupu
a myslím,že to je správně
v loňském roce na školení DPH,nám to takto vysvětlovali a to,že máme vše doplnit,proto je tam datum doplnění,kdy z toho udělat řádný DD(doplněním všeho co chybí)
To ano, čas mám, ale problém je, že loni jsem postupovala také takto. Navíc můj daňový poradce mi řekl, ano - nechte to tak a pokračujte v tom...
Musím říct, že pořád nevím... Opět jsem se přesvědčila, že někdo používá postup, který tedy asi správný není (ten můj)...
dobrý den,
já mám pocit, že se tady smontovalo vše dohromady, podle mého názoru je rozdíl mezi přijatou fa za zboží a za službu. Pokud mám přijatou fa z EU za službu, vždy provádím samovyměření k datu poskytnuté služby. Zbožím se nezabývám, ale co jsem tak vyčetla, tak pokud se faktura za zboží nijak výrazně nikde nezasekne, tak datumem, kdy fa dojde. Pro službu platí podle mého názoru par. 24 a, kde se píše, že povinnot přiznat je ke dni uskutečnění nebo ke dni přijetí úplaty (co nastane dříve). Dále nás to odkáže na par.21 (při podkytnutí služby se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné dnem jejího poskytnutí nebo dnem vystavení dańového dokladu-co nastane dříve). Vzhledem k tomu, že DD se ten kus papíru z EU stává až ve chvíli, kdy na něj doplníme náležitosti dl par.31, je to většinou až po poskytnutí služby. Z tohoto důvodu já samovyměřuji vždy ke dni poskytnutí služby. U zboží je to jinak-dle par.25 jsem povinná přiznat daň k 15.dni v měsíci, který následuje po měsíci, v němž bylo zboží pořízeno. POkud však je DD (doplnění údajů) vystaven před tímto 15. dnem, vzniká plátci povinnost přiznat daň k tomuto datu-k tomu datu vystavení=datu doplnění. Toť můj názor, takto jsem zákon pochopila já. Nezbývá, než si opět postesknout, že je vše zbytečně psáno složitě a pak to každý dělá jinak. :-) hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 8. 2010 9:39
Tak já pořád nemám jasno při přepočtu z Eur na Kč.
Př.:
Mám došlou fakturu ze zahraničí (třeba Slovensko) za opravu stroje bez DPH v eurech.
UZP je 20.7.2010
vystavení: 26.7.2010
ke mně došlo: 18. 8. 2010
Zaúčtuji v Kč, k přepočtu použiju kurz čnb ze dne 20.7.2010 a dodaním v červencovém přiznání k DPH?
Dočetla jsem se v historii, že pro mě je UZP den, kdy doplňuji údaje na faktuře v tomto případě tedy 18.8.2010, ale v zápětí jsem našla i odpověď, že někdo volí výše popsaný postup. Lze to takto přepočítávat, když si to dám do vnitřních směrnic (dosud žádné nemáme)