Re: Podpora v nezaměstnanosti
Pokud vám neuplynula celá podpůrčí doba a vaše další zaměstnání bude trvat alespoň 3 měsíce, vznikne vám skutečně nárok na novou délku podpůrčí doby, čili jak píšete vy - 5 měsíců za splnění dalších podmínek pro vznik nároku na podporu. Pokud máte pracovní smlouvu a vaše zaměstnání založilo účast na pojištění, domnívám se, že vám z-tel potvrdí dobu pojištění od-do, tato doba se bude "krýt" s uzavřením a ukončením pracovního poměru. Něco jiného by bylo, pokud byste uzavřel dohodu o činnosti a ta by v některých měsících nezakládala účast na pojištění, tyto měsíce by se vyloučily, ale vzhledem k tomu, že máte "klasickou" pracovní smlouvu, budete mít,dle mého názoru, pojištěnou celou dobu od-do. Stihnete se zaregistrovat ještě letos? Od příštího roku jsou plánované změny, uvažuje se o tom, pokud dostane z-ec odstupné, nebude mít nárok na podporu, pokud sám ukončí PP, bude pobírat podporu nižší, ale to je zatím návrh a vás se to patrně nebude dotýkat, když mluvíte o zkušební době a asi o letošním roce.
Moc Vám děkuji za pomoc. Skutečně by to asi bylo letos, resp. to je to, co teď řeším...
Takže mám odpracováno 25 dní dní z prvního zam., do celého měsíce mi tedy chybělo 5 dní (byl to červen, ale nevím, jestli to hraje roli). Od 1.7. jsem v nové firmě, sice mám kratší úvazek, ale pro posouzení to zřejmě nevadí. Chápu to dobře tak, že pokud skončím před 5.9., nebudu mít nárok na podporu po dobu 5 měsíců (ale jen ten jeden, který jsem předtím "nevyčerpal")? Sečtou se mi obě zaměstnání, že?
najdete v Zákoně o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb., § 48 řeší pokud jste nevyčerpal podpůrčí dobu, což se týká vás, § 49 řeší-pakliže je vyčerpána podpůrčí doba, posílám výňatek
§ 48
Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 3 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu32g) v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].
§ 49
(1) Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 3 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců; tato doba se nevyžaduje v případech, kdy uchazeč o zaměstnání skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodů uvedených ve zvláštním právním předpise36) nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].
(2) Do doby 6 měsíců podle odstavce 1 se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (§ 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 8. 2010 17:04
Dobrý den,
byl jsem 4 měsíce evidován na úřadu práce a pobíral jsem podporu, poté jsem pracoval v jedné firmě 1.-25.6. a nyní jsem v jiné, od 1.7. Pravděpodobně se tu budou snižovat stavy, a pak by mě asi ve zkušebce propustili. Slyšel jsem, že abych pobíral podporu znovu (až 5 měsíců), mám mít odpracované 3 měsíce. Jak by se mi potom počítalo to, co jsem odpracoval, když dělám od července jen po-čt?