Re: Ukončení PP ve zkušební době.
nicméně zákonná povinnost pro zaměstnavatele je taková, že je Vám povinen ke dni skončení PP vydat zápočtový list - takže Vás nemusí zajímat, zda má odpovědná osoba dovolenou nebo nikoliv, to si měl pohlídat bývalý zaměstnavatel.. zkuste se s novým zaměstnavatelem domluvit, že budete mít ZL až od pondělí a aby si klidně zavolal vašemu bývalému zam-teli a ověřil si vše...
dokonce jsem zaslechla i takový názor, že pokud byste doložil, že nový zam-tel Vás nechce přijmout proto, že nemáte od minulého zam-tele potvrz. o zaměstnání, tak byste (bývalého) zam-tele mohl žalovat u soudu a ten by Vám pak musel platit ušlý výdělek
§ 313 Zák.pr. - povinnost vystavit potvrz. o zam. v den uk. PP
Ano, takové rozhodnutí existuje-viz. http://www.nsoud.cz/rozhod.php?action=read&id=11612&searchstr=21+Cdo+1491%2F2002
ale je z roku 2002-3, kdy ještě platila trošku odlišná právní úprava a zda by to v současnosti soud posoudil stejně nedokážu říci.
Tak to mi přijde trochu přehnané. Při prvním pohovoru, i když je rozhoduto o přijetí zaměstnance, se nevyžaduje zápočtový list od předchozího zaměstnavatele.
U nás jsme hodně přísní, již jsem to tu psala, ale vždy dáváme pracovníkovi nejaký čas na přinesení zápočtového listu, protože málokdo (i z tech. důvodů počítač. sítí, zaměstnavatel v jiném místě atd.) má zápočtový list opravdu poslední den prac. poměru v ruce. Teprve pokud opravdu zápočtový list nemá, zrušíme s ním pracovní poměr ve zkušební době, ale nikdy se nestalo, pokud nám řekne, že zápočtový list nemá, protože je problém u bývalého zaměstnavatele a dodá ho třeba do týdne, abychom ho nepřijali. Nebo v krajním případě si u bývalého zaměstnavatele ověříme telefonicky, zda je to tak.
Nicméně zaměstnavatel měl povinnost zápočtový list vydat v den skončení PP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 8. 2010 12:04
PP byl se mnou ukončen dne 17.8.2010 s datumem k 16.8.2010. Nedostal jsem však zápočtový list. Dne 18.8.2010 jsem žádal o zaměstnání na jiném místě. Zde mě však nepřijali, protože jsem něměl zápočtový list. Bývalý zaměstnavatel mi sdělil, že pracovnice, která má věc na starost přijde až 23.8.2010. Jak mám postupovat? Přicházím o výdělek. Děkuji za radu.