Re: Prosim pomoc, vypocet mzdy pri nemoc
Za které měsíce to je? Pokud má měsíční mzdu, dělíte pracovními dny včetně dnů svátků. 21 dnů bylo v květnu, ne? A náhrada za DPN se počítá z průměrného hodinového výdělku za předcházející čtvrtletí, což nebude asi přesně 48,10. Sociální a zdravotní pojištění se z náhrady neplatí, ani se nedaní.
Re: Prosim pomoc, vypocet mzdy pri nemoc
já bych také počítala z částky 48,10
zvýšení PV na úroveň minimální mzdy zákon předepisuje jen pro účely jeho použití, například pro náhradu mzdy, což bch řekla je tento případ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 8. 2010 13:32
Dobry den, muzete mi poradit jak spocitat mzdu pri nemoci? Nikdy jsem to nedelal a nevim jak na to. Nemoc je ve dvou mesicich. Prvni mesic mel 21 pracovnich dni, z toho pracovnik odpracoval 10, pak nemoc. HM ma stale 8000,- (5dni/tyden, 42hod.) i za predchozi kvartal, takze za tech 10 dni co pracoval je mzda 8000/21*10=3810,-???
Pak za 3 dny nedostane nic a zbyva mu proplatit 8 dni.
48,10*0,90*0,60 = 25,974
a 25,974*8*8=1663,-???? to je nahrada za tech 8 dni nemoci?
A jak s odvody soc a zdr, obe castky sectu a z nich se odvadi soc a zdr, nebo jen z HM za odpracovane dny a nahrada se nedani?
A co dalsi mesic? Pracovnich dni 22, pracoval jen 2. Za ty dva dny zase vypocet 8000/22*2=728,-? A za 3 dny spocitat nahradu podle postupu uvedeneho vyse? Dale uz ho plati stat, ne?
Dekuji moc za odpovedi, Marek