Re: SRO jak se daní ztráta z minulého ro
Nevím, proč "každému chytrému", když Váš dotaz je na jednu z nejzákladnějších znalostí účetnictví a daní. Zdaníte samozřejmě těch 120 tis. - zdaňuje se přece každý rok a vždy HV za ten rok. Teprve, co Vám zbude po zaúčtování předpisu daně - tak to může valná hromada rozdělit - např.určit, že se tím pokryje ztráta z minulých let nebo si to vyplatit, nesmí se zapomenout na podíl do rezervního fondu - podle společenské smlouvy.
no ja se prave do toho zamotala, ucetni nejsem. Ja se domnivala, ze vyhoda SRO je, ze umoznuje, aby se ztrata z jednoho roku odecetla ze zisku dalšího a o to semíň zdanilo. Ale jak vidim, blbě jsem to pochopila...
Takze ztrata je danove nevyhodna, protoze ji celou odecitam od zdaneneho zisku nasledujicich nebo predchozich let. Je to tak?
Ještě doplnění, uznaná daň.ztráta z minulých let se dá "započíst" v daň.přiznání, takže Vám může ten následující rok vyjít třeba daň O. Ale posuzuje se každý rok zvlášť, teprve v těch daních se to započítá.
předpis daně podle přiznání k dani z příjmu se dělá 591/341
po zaúčtování předpisu daně provedete převod zůstatků do dalšího roku a hospodářský výsledek je na 431 dokud valná hromada nerozhodne co s tím
přijde mi, že asi motáte dvě věci dohormady
Vy zaúčtujete POUZE výslednou daň 591/341
příklad:
v roce 2008 jste měli daňovou ztrátu 100.000,-, tudíž žádný zápis na 591/341 nebyl, účetní hospodářský výsledek byl ztráta 150.000,- to bylo zaúčtováno /rozdíl nákladů a výnosů/ na 431.
Valná hromada rozhodla o převodu 150.000,- na účet 492.
V roce 2009 jste vykázali daňový zisk na řádku 220 ve výši 150.000,- a na řádku 230 jste odečetli těch 100.000,- z roku 2008.
Platíte daň z rozdílu, tj z 50.000,- a to také uděláte účetně 591/341.
účetní hospodářský výsledek by se rovnal daňovému základu pouze v tom případě, že nemáte žádné nedaňové výdaje ani příjmy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 8. 2010 13:36
DObrý den,
prosím můžete mi někdo osvětlit jak to je se ztrátou v sro?
Dejme tomu, že:
2009 ztráta 100.000Kč , daň 0kč
2010 zisk 120.000Kč
Kolik bude daň?
Daním celých 120.000 nebo jen rozdíl oproti minulé ztrátě, tedy 20.000 Kč?
V účetnictví eviduji ztrátu 100.000Kč na 429.
Na 428 mi ale přistane zisk až po zdanění (je to 100.000Kč nebo 116.000Kč? předpoklásám daň 20%)
a na základě valné hromady ztrátu pokryji ziskem a zbyde mi na 428 0Kč nebo 16.000 Kč?
moc prosím o osvětlení.
předem děkuji každému chytrému :-)