Re: rozvázání prac.poměru na zimu
V tomto případě hodně záleží na vaší vzájemné důvěře a dohodě. Ze zákona, pokud se nedohodnete, máte nárok při skončení PP z důvodů snižování zaměstnanců (nebo-li organizačních změn dle § 52 c) nárok na min. 3-měsíční odstupné. Jsou-li však vaše vzájemné vztahy natolik dobré, můžete se dohodnout, že na podzim skončíte dohodou (bez odstupného) a až bude opět dodstatek zakázek, zaměstnavatel vás opět zaměstná. V našem regionu znám případ, kdy to takhle fungovalo. Zaměstnavatel nemusel vyplatit odstupné, které by jeho finanční situaci zatížilo ještě víc a když měl zakázek opět dostatek, bývalé zaměstnance znovu zaměstnal. Ale jak uvádím, ne u každého zaměstnavatele i zaměstnance to jde takhle řešit.
Takovéto ukončení vliv na vyplácení podpory na ÚP nemá (na podporu není nárok pouze pokud váš PP skončil z důvodu porušení povinností vyplývajících z právních předpisů zvlášť hrubým způsobem). Zaměstnavatel s vámi může uzavřít dohodu o provedení práce (DPP), pokud sjednaná činnost nepřesáhne 150h/ročně a souběh podpory s odměnou z DPP může být, pokud odměna nepřesáhne polovinu minimální mzdy, tj. 4000Kč. Z DPP se neodvádí SP a ZP, ale budete-li v evidenci ÚP, je za vás plátcem SP stát a nemusíte si nic doplácet.
Ano, pokud budete v evidenci ÚP, musíte jim do 8 dnů předložit smlouvu nebo dohodu, kterou si dohodnete. Po skončení měsíce Vám zase musí zaměstnavatel vystavit potvrzení, kolik činila Vaše hrubá odměna, aby na ÚP viděli, že jste si nevydělal víc než 4000 Kč. Pokud byste měl v tom měsíci více zaměstnavatelů, pak nesmíte překročit ty 4 tisíce v součtu všech odměn. Ale pozor, nová vláda mluví o tom, že asi budou změny a nějak to chtějí zpřísnit, teď jsem četla, že snad si nebude možné vůbec přivydělat, tak jak tomu bylo dříve.
Uzavřít nyní PS s nástupem v březnu je možné, ale nevím, zda
zaměstnavatel už nyní ví, jestli tu práci opravdu od března bude mít....
Co se týká chystaných změn, zatím je vše ve stavu jednání, myslím, že dřív, než od nového roku to platit nebude a kdoví, co vlastně schválí, takže zatím platí to, co je zde napsáno.
Milé dámy všem Vám děkuji za informace. Snad bude zaměstnavatel solidní ( ikdyž v dnešní složité situaci....)
Ještě maličkost. Na co si mám dát pozor tzn. co má dohoda obsahovat, ať nepodepíšu něco čeho bych litoval?
Vítek
>>>>>
>>>>>>
>>>>>>t
>>>>>>>>A brání něco tomu, abyste spolu už nyní podepsali
>>>>>pracovní smlouvu s nástupem např. v březnu 2011?
>>>>
>>>
>>>Podepsat již nyní smlouvu např. od března 2011 Vám
>>>mohu jen doporučit.
>>>Pokud s Vámi zaměstnavatel nechce vydr........., pak
>>>na to přistoupí,
>>>v opačném případě bych trvala na odstupném.
>>
>>Ale to stejně nic neřeší, smlouvu s ním klidně
>>podepíše, dá zkušební dobu a potom ho nechá nastoupit
>>a další
>>den ve zkušební době PP zruší. Když bude chtít.
>Tak pracovní smlouvu bez zkušební doby. Jestli je
>solidní....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 8. 2010 7:40
Nejsem odborník, proto prosím o radu zkušené.
Zaměstnavatel mi navrhl, abychom z nedostatku zakázek firmy v zimním období spolu rozvázali pracovní poměr dohodou a já se přihlásil na ÚP.
Stím, že by mě na jaro přijal. Navrhl taky, že po do dobu kdy budu na ÚP bychom uzavřeli DPP a pokud bude práce povolal by mě.
Prosím co musí dohoda obsahovat a nepřijdu o podporu?
Děkuji všem.