Re: Restaurace - vlastní reprezentace a
u nás dáváme 100% skladové hodnoty surovin + 50% této hodnoty jako režie /u Vás by asi připadala v úvahu prodejní cena/
a z toho všeho pak odvádíme 20%
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 8. 2010 13:14
Dobrý den, jak byste prosím účtovali o reprezentaci, kterou si vytvoří sama firma? Konkrétně mám na mysli restauraci, která některým svým V.I.P hostům nebo zaměstnacům poskytne bezúplatně jídlo a pití. Pro restauraci tím vzniká náklad ve výši skladové ceny daného občerstvení - to přeúčtuju např. z 501 na 513. Problém ještě je, jak vyřešit DPH. Při nákupu surovin bylo uplatněno DPH (10 %). Teď mám úbytek těchto surovin, ale nemám za ně žádnou tržbu. DPH musím nějak vypořádat, to je jasné. Otázkou je, jestli mám jakoby vrátit 10 % DPH, které jsem si předtím odečetla (tj. 10 % ze skladové ceny spotřebovaných surovin) nebo bych měla odvést DPH, jako kdyby to byl klasický prodej (tj. 20 % z hypotetické prodejní ceny), protože byla poskytnuta služba jako komukoliv jinému, akorát jsem za ní něchtěli žádnou úplatu.