Re: Dohoda o provedení práce
Pokud jste podepsal Prohlášení právě u tohoto zaměstnavatele, tudíž máte nejspíš příjmy pouze z této dohody, pak by sleva na poplatníka měla při odměně ve výši 5.000,- pokrýt daň a tím pádem byste měl dostat celých 5.000,-. Ale pokud máte Prohlášení podepsané jinde, pak se sráží správně srážková daň 15%. Ještě je tu možnost, že si na DPP přivyděláváte u stejného zaměstnavatele, kde máte i HPP, pak by se odměna z DPP danila splečně se mzdou z HPP zálohovou daní.
V případě dohody o provedení práce je to výše odměny 13.800,- Kč. Až do této výše by nebyla odvedena žádná daň. 13.800 x 15% = 2070,- což je výše slevy na poplatníka. U mzdy by to bylo jinak, tam se počítá daň ze superhrubé mzdy.
To znamená 13.800,- Kč čistého na ruku a zaměstnavatel nebude muset za mě nic odvádět FÚ.
Platí to i v případě že jsem již v důchodovém věku a pobírám důchod? Pokud ano budu s touto odměnou navíc povinen podat daňové přiznání?
Předem Vám děkuji za odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 8. 2010 18:46
Dobrý den, můžete mi prosím potvrdit správnost výdělku který je 4250,- ( 5000,- btto a 750,- daň)? Musí zaměstnavatel odvést na FÚ daň 750,- ikdyž jsem podepsal prohlášení?