Re: mateřská, úřad práce, OSVČ
OSVČ si musí platit nemocenské pojištění 180 kalendářních dnů v posledním roce před nástupem na PPM a současně musí splňovat podmínku 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech. Pokud nebudete mít nárok na PPM, požádáte o rodičovský příspěvek hned po porodu.... to jsem si dovolila zkopírovat od paní Líby z některého z dřívějších příspěvků,....
musíte se rozhodnout sama a raději rychle si zajít na OSSZ, snad Vám tam budou ochotni poradit... mám zato, že pokud jste do 20.srpna nezaplatila nemocenskou za červenec, tak budete mít zase 3 měsíční "čekací dobu" na nemocenské dávky,ale ta by Vám mohla běžet již od srpna,od data kdy se stihnete přihlásit,... ale už by se počítaly do těch potřebných 180 kal. dnů...jinak zákony se chystají k radikální změně,tak příliš neváhejte,...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 8. 2010 8:21
Dobrý den, mám dotaz ohledně mateřské. Do června jsem byla OSVČ, platila jsem si nemocenské. Od července jsem pozastavila živnost a jsem na ÚP. Teď jsem těhotná. Mám obnovit živnost a platit si nemocenské, abych měla aspoň nějakou mateřskou nebo jak se mi to bude počítat? Děkuji za radu. Jitka.