Re: Nezaplacené ZP a SP zaměstnavatelem
Dobrý den, moje známá mi jednou říkala o problému, co popisujete. Stalo se to jejímu otci. Bohužel sociálka začala vymáhat nezaplacené pojistné po jejím otci. Přišlo mi to velice nespravedlivé, když měl zaměstnavatel povinnost SP odvádět. Zkuste si zavolat na sociálku a zeptat se.
To je nesmysl, jistě máte pracovní smlouvu a další doklady o tom, že jste zaměstnaná. Ověřte si na zdravotní pojišťovně, jestli jste od zaměstnavatele přihlášená. Pokud ano, nikdo po Vás nic vymáhat nemůže. Všechny doklady si důkladně schovávejte, hlavně evidenční listy důchodového pojištění.
Přidávám se, pokud jste z-ci, nic po vás sociálka ani ZP vymáhat nemůže. Něco jiného ovšem je, pokud onen známý - jak psala I. by byl OSVČ a neplatil zálohy, to samozřejmě po něm sociálka a ZP budou vymáhat - je dobré vždy vědět oč jde. Je rozdíl mezi živnostníkem a zaměstnancem. Ale musím podotknout, že "drby" se šíří rychlostí blesku. Sama jsem byla svědkem, když bývalý z-ec firmy, kde pracuje manžel jistojistotně tvrdil, že za dobu, kdy firma byla v insolvenci, tak po jeho známém ZP chce doplatit pojištění a to víte, že se toho lidé rádi chytnou - to je ale všivárna, firma neplatí, on je bez peněz, stát se o něho nepostará a ještě má něco platit a už to jede ..., nedalo mi to, vmísila jsem se do hovoru s tím, že je to nesmysl, ledaže by se onen známý po ukončení PP nezaregistroval na ÚP apod. - v případě, že by nebyl osobou, za něhož je plátcem pojistného stát ...atd., takže je věc onoho z-ce, když nic nepodnikl, ale to už se pánovi do krámu nehodilo, jen se zašklebil, že on ví svoje, tak jsem ho nechala při tom, ostatně on se mne na nic neptal, on to vlastně ani slyšet nechtěl ... Takže - I. - nebylo to podobně s tím známým ?
z vlastni zkusenosti:manzelovi neplatil zamestnavatel SP ani ZP
SP jsme zavolala ta pani byla tak ochotna,ze donutila ucetni i sefa aby manzela prihlasili udelala to i zpetne ana ZP jsem poslala overenou kopii-zjistili jsme to az kdyz manzel koncil u firmy KOuba Trans a sel na urad prace,kde po nem chteli papiry vsechny a zjistilo se ze neni vubec hlaseny,takze se niceho nebojte
O:))))))))))))))))))))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 8. 2010 13:03
Dobrý den,prosím o radu.Zaměstnavatel dluží na zdrav.a sociálních odvodech a nyní to vypadá, že firma krachne. Co to znamená pro mě jako zaměstnance? Po kom bude zdrav.pojištovna a sociálka vymáhat nezaplacené pojištění.Děkuji.Ola