Exekuce - úroky

• (neregistrovaný)

27. 8. 2010 8:56

Dobrý den,
    zaměstnanec má exekuci, přišel k ní Exekuční příkaz s výší exekuce a s popisem od kdy do kdy a v jaké výši jsou úroky a podle kterého bych je měla vypočítat. Myslím si, že má exekutor vyčíslit přesnou částku sám, ale bylo mi Exekučním úřadem v Ústí nad Orlicí sděleno, že výši úroků běžně počítají mzdové účetní. Nidky jsem se s tím nesetkala, jak to tedy je? Jestli je to moje povinnost, prosím o odkaz na způsob výpočtu.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2010 9:12

linas (neregistrovaný)

Re: Exekuce - úroky
      Dobrý den,
      taky jsem se nikdy nesetkala s tím, že bych si sama měla počítat úroky na exekuci. Dělám to tak, že si sečtu aktuálně vyčíslené položky (úroky býají vyčísleny k nějakému datu) a jak se blížím k hranici splacení, tak napíšu a nebo zavolám exekutorovi, aby mi sdělil nový aktuální zůstatek. Nikdy s tím nebyl problém a nikdy mi nikdo nenutil, že si to mám počítat sama. V ÚO mají divné postupy.

• 27. 8. 2010 9:41

Kity-Dasty (neregistrovaný)

Děkuji. Dělám to přesně tak, jak to popisujete. Jen jsem se chtěla ujistit, jestli nemám ze zákona takovou povinnost. Oni říkali, že jim to běžně mzdovky větších firem dělají a že na žádosti o vyčíslení úroků nereagují. Vyznělo to, jako že jsem hloupá, že to neumím, tak jsem si to chtěla ověřit.

• 27. 8. 2010 10:23

linas (neregistrovaný)

No jestli má mzdovka ze zákona nějakou takovouto povinnost, to opravdu netuším, (třeba nám to sem někdo znalejší doplní), nikdy jsem po tom nepátrala, nebylo to potřeba, protože jsem při nástupu na MÚ převzala zavedenou praxi a nikdy s tím žádná z nás (je nás 7 mzdovek) neměla problém, vždy byli exekutoři vstřícní a nepamatuju, že by se některý cukal.
      Dokonce když jsem jednou volala na exekuci, která už byla rok deponovaná a po nabytí právní moci jsme peníze odeslali a volala jsem tam, kolik tam ještě naběhlo úroků, tak mi paní řekla zůstatky ke třem datům, podle toho, kdy strhneme a odešleme, to znamená, že na to musí mít program, který jim po zadání data a částky okamžitě vyplivne zůstatky - tak nevím, proč by to měly dělat mzdovky - když exekutoři na to mají udělátka a nařídí nám strhávat, tak ať si to i sami (zodpovědně) vyčíslí.

• 27. 8. 2010 10:30

alicce (neregistrovaný)

taky si myslím ,že by si to měli vyčíslit oni
      jinak mi to připomíná nedávnou zkušenost s Kooperativou, kdy bývalá účetní počítala se špatným koeficientem úhradu pojištění odpovědnosti zam-tele a já jsem si potom musela sama vypočítat úroky z prodlení plateb těchto doplatků

• 27. 8. 2010 10:33

... (neregistrovaný)

Můžete využít svého práva a každý měsíc požadovat sdělení výše srážky ze mzdy. Z §288 OSŘ je zřejmé, že v jakékoli fázi exeřízení musí exekutor znát výši vymáhané pohledávky včetně příslušenství (§276 OSŘ). Není tedy vaší povinností počítat matematické příklady, naopak máte právo znát kdykoli výši vymáhané pohledávky včetně příslušenství. Vámi uvedená vžitá praxe (odhad konce a dotaz na úrok) je dle mého pro všechny strany ideální.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).