Výše mateřské

• (neregistrovaný)

27. 8. 2010 10:44

Dobrý den,
    od 1. října 2008 jsem zaměstnaná, hrubý měsíční příjem mám 8000,-Kč. Termín porodu mám 4.11. 2010. Zajímalo by mě, kolik budu mít mateřskou (mně vychází 185,-Kč denně) a zda mám nárok na doplacení od OSSZ do výše rodičovského příspěvku. Zda si mohu volit tříletou variantu rodičovského příspěvku (dle mého názoru ano, když jsem zaměstnaná). A co všechno budu muset vyplnit na OSSZ? Zda za mě vyřídí něco zaměstnavatel nebo si musim vše oběhat sama? A odkdy se mohu vrátit zpátky do práce? Zda mohu po uplynutí mateřské dovolené opět nastoupit na to samé místo nebo musim sepsat jen dohodu o provedení práce? Zůstane mi pak rodičovský příspěvek? Pracovat bych mohla z domova, tudíž se budu starat o dítě nepřetržitě.
    Děkuji za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2010 11:40

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Výše mateřské
      Máte-li stále stejnou hrubou mzdu z prac.poměru, je Váš odhad
      výše PPM pravděpodobný. Až si určíte nástup na PPM(formulář u lékaře, kde on určuje pravd.termín porodu)nejdříve od poč.8 týdne
      předáte do Vaší mzdové ú., která dá podklady na OSSZ, takže Vy
      pro sociálku nemusíte nic, kromě zaslání rodného listu dítěte.
      Doplatek rozdílu mezi nižší PPM a RP můžete mít od narození dítěte( předložíte k vyplnění potřebných údajů formulář z odd. SSP- ÚP).
      Do práce se můžete vrátit nejdéle do 3 let věku dítěte,kdy je zaměstnavatel povinen zaměstnant Vás podle prac.smlouvy. Vrátíte-li se ihned po skončení mateřské dovolené,máte nárok na stejné místo podle pr-smlouvy. Dohodu o PP sepisovat můžete ,pokud budete na rodičovské dovolené vykonávat jinou činnost než máte
      v pr.smlouvě. Jinak činnost na DPP je omezen zatím 150 hod. ročně,. R.P. můžete pobírat při výkonu práce jak na DPP tak v pr.pom.Chcete-li se vrátit do práce co nejdřív,máte možnost požádat o rodičovskou dovolenou do jakéhokoliv určitého data(nejdéle do 3 let věku dítěte),to Vám umožnˇuje ZP.
      Nezapoměňte před skončením PPM oznámit, že budete čerpat
      řádnou dovolenou, která navazuje na plac.PPM .

• 27. 8. 2010 11:58

jaki (neregistrovaný)

Re: Výše mateřské
      Děkuji za vyčerpávající odpověď.Moc jste mi pomohla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).