Re: Proplácení paragonů zaměstnancům
Netušíte, zda je někde na toto nějaký zákon? Teď jsem se koukala na kontrolní Audit z roku 2008 a nic nám k tomu vytknuto nebylo. Tak buď jsme narazili na super auditorky,nebo prostě podpis jednotlivých zaměstnanců na paragonech stačí a pak jen vytvořený Souhrnný výdajový pokladní doklad na Zaměstnance školy.....
Zákon o účetnictví řeší obecné principy, které v tomto případě byly porušeny. Počkejte, pokud přijdou jiní auditoři, jaký budou mít názor, určitě se bude lišit od předchozích. Máte těch pokladních dokladů za měsíc tolik?
....No, moc bych na takový audit nespoléhala - a určitě souhlasím s předchozími odpověďmi. K proplacení se mi dostane pouze paragon, který svým podpisem odsouhlasí ředitel, každý VPD je opravdu na jméno konkretního zaměstnance, který navíc, než vyrazí na nákupy musí vyplnit Individuální žádanku, kterou podepíše příkazce operace, což je opět ředitel a správce rozpočtu odsouhlasí. Pokud ne, má zaměstnanec smůlu.
Možná je těch podpisů až moc, ale před léty jsme vycházeli také ze zákona o finanční kontrole,který nás poměrně dost vyplašil.... nevím, zda si audit nezaměňujete s kontrolou nějaké komise od Vašeho zřizovatele. Pokud jsem se s ní setkala, jednalo se většinou o neprofesionály, zajímalo je především, jak účto vypadá, tzn. je-li úhledné, orazítkované, v šanonech, zda obsahuje podpisy, ... taková kontrola nevyvolá u účetní ani kopřivku....když naběhne skutečný auditor, je to o něčem jiném...aspoň u nás, i když s výsledkem OK (letos v červnu).Nemá smysl si to příliš zjednodušovat, může to mít neblahé důsledky především pro Vás.
paragony dám podepsat zaměstnanci a pak na paragony za nákup stejného druhu (třeba PHM na dané vozidlo) vyhotovím jeden souhrnný výdajový doklad z pokladny s vyčíslením základu DPH, DPH a celkem zaúčtuji. Auditor ani kontrola z FU nikdy nic nenamítali. Jsme s.r.o.
....No, moc bych na takový audit nespoléhala - a
určitě souhlasím s předchozími odpověďmi. K
proplaceníse mi dostane pouze paragon, který svým podpisem
odsouhlasí ředitel, každý VPD je opravdu na jméno
konkretního zaměstnance,
>>>Možná je těch podpisů až moc, ale před léty jsme
>>>vycházeli také ze zákona o finanční kontrole,který
>>>nás
>>>poměrně dost vyplašil.... nevím, zda si audit
>>>nezaměňujete
>>>s kontrolou nějaké komise od Vašeho zřizovatele.
>>>Pokud
>>>jsem se s ní setkala, jednalo se většinou o
>>>neprofesionály, zajímalo je především, jak účto
>>>vypadá, tzn.
>>>je-li úhledné, orazítkované, v šanonech, zda obsahuje
>>>podpisy, ... taková kontrola nevyvolá u účetní ani
>>>kopřivku....když naběhne skutečný auditor, je to o
>>>něčem
>>>jiném...aspoň u nás, i když s výsledkem OK (letos v
>>>červnu).Nemá smysl si to příliš zjednodušovat, může
>>>to
>>>mít
>>>neblahé důsledky především pro Vás.
>>Tak to by mě tedy ve snu nenapadlo sdružovat
>>paragony
>>na jeden VPD, jak pak o tom účtujete? Každý nákup
>>může
>>být přeci za jiným účelem. A samozřejmě bez podpisu
>>toho, komu vyplácím peníze, je to neprůkazné a může
>>Vám to být přišito na triko jako obohacování....
>
>paragony dám podepsat zaměstnanci a pak na paragony
>za nákup stejného druhu (třeba PHM na dané vozidlo)
>vyhotovím jeden souhrnný výdajový doklad z pokladny s
>vyčíslením základu DPH, DPH a celkem zaúčtuji. Auditor
>ani kontrola z FU nikdy nic nenamítali. Jsme s.r.o.
w.e.n.d.y samozřejmě bez podpisu to není,když každý paragon je podepsaný od příjemce peněz!! Tento souhlas v Souhr.VD podepíše i za Zaměstnance ředitel školy a dále to máme ošetřeno ve Směrnici, tak nevím.... Interní audit máme každé 2roky a je mi divné,že nikdy nikdo k tomuto nic neřekl :o( Každopádně se vyvaruji případným obtížím a začnu "šetřit naše lesy" a na každý 15ti korunový paragon tisknout A4 - huráááá,ať žije logika
mám tiskopisy pokladních dokladů /určitě je také znáte klasické příjemky, výdejky nebo stvrzenky/
na tyto pokladní doklady napíšu kolik jsem vyplatila, přicvaknu paragony, zaměstnanec mi podepíše pokladní doklad
v programu můžu zaúčtovat více stvrzenek najednou a po zaúčtování vytisknu doklad, ke kterému přidám stvrzenky a paragony
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 8. 2010 11:34
Jak vyplácíte paragony? Necháváte podepsat na druhou stranu zaměstnance,který přinesl paragon? Můžu vytvořit celkový VPD s názvem Zaměstnanci a přiložit paragony od více zaměstnanců? Děkuji za náízory. (Jsme ZŠ - příspěvková organizace)