Re: Prac. neschopnost cizince
To není tak jednoduché - záleží na tom, zda u vás pracuje nebo k vám je vyslána. Vyslaným z-cům skutečně neschopnost neplatíte, ale vy musíte vědět, kam odvádíte pojistné, řídíte se evropskou směrnicí viz: Pokud zaměstnaná osoba vykonává zaměstnání ve státě EU pro českého zaměstnavatele a není k výkonu této činnosti českým zaměstnavatelem vyslána, je pojištěna podle právních předpisů státu EU, ve kterém tuto činnost vykonává, a pojistné se tudíž odvádí taktéž podle právních předpisů tohoto státu.
Pokud by to bylo "jednoduché", u vás by pracovala v "běžném" pracovním poměru, v PL nevykonávala jinou činnost (máte to zjištěné?), pak odvádíte pojistné do CZ systému a v tom případě má i nárok na náhradu mzdy od z-tele a nemocenské dávky od OSSZ - samozřejmě za předpokladu, že vznikl nárok na tyto dávky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 8. 2010 12:31
Dobrý den,
poradí prosím někdo kdo má zkušenost?
Paní z Polska mi donesla neschopenku od polského lékaře. Poslala mi po jiném zaměstnanci kopii a vzkaz v tom smyslu, že ji nebudeme vyplácet mi, ale snad v Polsku?
Podle mě má normálně 14 dní nárok uplatnit nemoc u nás a pak ji vyplácí OSSZ.
Ani nevim kolik má tato neschopenka mít částí...?
Děkuji