Prac. neschopnost cizince

• (neregistrovaný)

27. 8. 2010 12:31

Dobrý den,
    poradí prosím někdo kdo má zkušenost?
    Paní z Polska mi donesla neschopenku od polského lékaře. Poslala mi po jiném zaměstnanci kopii a vzkaz v tom smyslu, že ji nebudeme vyplácet mi, ale snad v Polsku?
    Podle mě má normálně 14 dní nárok uplatnit nemoc u nás a pak ji vyplácí OSSZ.
    Ani nevim kolik má tato neschopenka mít částí...?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2010 20:42

beta (neregistrovaný)

Re: Prac. neschopnost cizince
      To není tak jednoduché - záleží na tom, zda u vás pracuje nebo k vám je vyslána. Vyslaným z-cům skutečně neschopnost neplatíte, ale vy musíte vědět, kam odvádíte pojistné, řídíte se evropskou směrnicí viz: Pokud zaměstnaná osoba vykonává zaměstnání ve státě EU pro českého zaměstnavatele a není k výkonu této činnosti českým zaměstnavatelem vyslána, je pojištěna podle právních předpisů státu EU, ve kterém tuto činnost vykonává, a pojistné se tudíž odvádí taktéž podle právních předpisů tohoto státu.
      Pokud by to bylo "jednoduché", u vás by pracovala v "běžném" pracovním poměru, v PL nevykonávala jinou činnost (máte to zjištěné?), pak odvádíte pojistné do CZ systému a v tom případě má i nárok na náhradu mzdy od z-tele a nemocenské dávky od OSSZ - samozřejmě za předpokladu, že vznikl nárok na tyto dávky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).