Zákonný úrok

• (neregistrovaný)

27. 8. 2010 12:47

Dobrý den, prosím o radu sběhleší na tomto fóru.
    Měl jsem obchodní vztah jako OSVČ s právnickou osobou založený Smlouvou o dílu. V této smlouvě nebyl stanoven úrok pro případ prodlení platby jenom penále. Můj partner neuhradil dvě faktury a nereagoval zaplacením ani na vícenásobné výzvy - urgence. Podal jsem Návrh na vydání platebního rozkazu. Protože se smlouvě nebyl sjednán úrpok, požadoval jsem úrok ze zákona a snažil jsem se zho i vyčíslit. Teď po mne chce soud doplnění zda požaduji skutečně zákonnou výši úroku nebo to co jsem vyčíslil (zřejmě podle jejich výpočtů to je jiná částka ???).
    Prosím o radu, jestliže § 369 Obch. zákoníku a § 1 nařízení vlády č. 163/2005 (a taky původní nařízení vlády 142/1994) uvádějí že:

,,§ 1

Výše úroků z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o sedm procentních bodů. V každém kalendářním pololetí, v němž trvá prodlení dlužníka, je výše úroků z prodlení závislá na výši repo sazby stanovené Českou národní bankou a platné pro první den příslušného kalendářního pololetí.".

jaké hodnoty reposazby mám použít, když jedna Fa počaja být po splatnosti dnem 16.7.2008 a druhá 16.8.2008 ? Případně musím tyto hodnoty vyčíslovat po pololetích tak jak to uvádí výše uvedené předpisy, nebo postačí když uvedu že požaduji úrok ze zákona a to postačí ??? Děkuji Vám za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).