Re: Zákonný úrok
Ano, budete počíta každé pololetí s jinou REPO sazbou. Vyhledáte si sazbu, která byla platná k 1. dni každého pololetí, tu zvýšíte o 7 % bodů a vypočtete penále podle počtu dnů v prodlení.
Příklad: 8.4.2008 je REPO sazby 3 %, 7.8.2008 je REPO sazba 2,5 %, 13.1.2009 2,0 % atd.. Za období od 16.7.2008 do 31.12.2008 u 1. FA a za období od 16.8.2008 do 31.12.2008 u 2. FA budete počítat úrok z prodlení ve výši 10 % (3+7). Za období od 1.1. - 30.6.2009 budete počítat s REPO sazbou 9,5 % (1.1. platila REPO s. 2,0 % ze 7.8.2008).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 8. 2010 12:47
Dobrý den, prosím o radu sběhleší na tomto fóru.
Měl jsem obchodní vztah jako OSVČ s právnickou osobou založený Smlouvou o dílu. V této smlouvě nebyl stanoven úrok pro případ prodlení platby jenom penále. Můj partner neuhradil dvě faktury a nereagoval zaplacením ani na vícenásobné výzvy - urgence. Podal jsem Návrh na vydání platebního rozkazu. Protože se smlouvě nebyl sjednán úrpok, požadoval jsem úrok ze zákona a snažil jsem se zho i vyčíslit. Teď po mne chce soud doplnění zda požaduji skutečně zákonnou výši úroku nebo to co jsem vyčíslil (zřejmě podle jejich výpočtů to je jiná částka ???).
Prosím o radu, jestliže § 369 Obch. zákoníku a § 1 nařízení vlády č. 163/2005 (a taky původní nařízení vlády 142/1994) uvádějí že:
,,§ 1
Výše úroků z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o sedm procentních bodů. V každém kalendářním pololetí, v němž trvá prodlení dlužníka, je výše úroků z prodlení závislá na výši repo sazby stanovené Českou národní bankou a platné pro první den příslušného kalendářního pololetí.".
jaké hodnoty reposazby mám použít, když jedna Fa počaja být po splatnosti dnem 16.7.2008 a druhá 16.8.2008 ? Případně musím tyto hodnoty vyčíslovat po pololetích tak jak to uvádí výše uvedené předpisy, nebo postačí když uvedu že požaduji úrok ze zákona a to postačí ??? Děkuji Vám za rady.