Re: Udaje o ŽL na faktuře - jaký par.
§ 13a Obchodní listiny
Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech, fakturách, smlouvách a v rámci informací zpřístupňovaných veřejnosti prostřednictvím dálkového přístupu (dále jen "internetové stránky") uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle; podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku též údaj o tomto zápisu, včetně spisové značky, a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni. Údaj o výši základního kapitálu lze v těchto listinách a na internetových stránkách uvádět, jen jestliže byl zcela splacen.
Domnívám se, že by stačilo: "Podnikatel je zapsán v živnostenskén rejstříku". Kde a kým byl vydán ŽL a pod jakým číslem je (asi) zbytečné.
Hezký den
další papírování,
nedávno jsem začal podnikat i na eshopu a normálně vydávám danové doklady (faktury,paragony) a nyní jsem zjistil že tam musím mít napsáno XY je zapsán v živ. rejstř.vedeném úřadem XY...pod číslem ZIV.....
Fakt nechápu k čemu tato informace je ,přeci když mám IČ tak si každý může vyhledat v živ. rej. už jen podle jména a vše mu vyjede.
Za další ten zákon,na všech fakturách....je povinen uvádět údaje...
nikdy jsem se nesetkal aby někdo na paragonu uváděl že je zapsán v živ.rejstř.A paragon je přeci faktura -dan.doklad.
A hlavně na hlavu postavená zbytečná informace ,protože každý podnikatel je živ.rejstř. evidován automaticky,tak nač to uvádět.?
A ještě takový nesmysly kdy a kým.
Fakt zbytečná práce a k čemu to?
Jaká je to obrana proti faleš.podnikatelům? Pokud podnikám mám Ič a to si každý může ověřit v rejstříku podle zadání jména,na co je uvádět na fakturu pod jakým číslem vydal živnosták ten a ten úřad ? Když to samo vyjede živ.rejstříku pokud si do bude chtít někdo ověřit?
A ještě něco vy jste někdy viděl že by na ručně vypsaný paragon podnikatel vypisoval jakým úřadem a pod jakým číslem byl vydán podnikateli živ.list? Já teda ne,a paragon je přeci daňový doklad -faktura za hotové,ne ?
Já ty dle mého zbytečné údaje na fakturách tisknu (nerad bych totiž za takovou hovadinu dostal od nějakého úředníčka pokutu),jen by mě zajímalo jak je tedy možné že kdykoliv dostanu ručně psaný paragon tak tam to ostatní neuvádějí ,když dle zde zákonů je to prý povinné.
Proto mě zajímá proč to tedy nemají ostatní i na paragonech.
A např. v i nějaké účtenky z kasy ,taky tyto údaje nemají.
Vážně jsem se za 10 let podnikání nesetkal s tím že by někdy někdo uváděl na paragonu tyto údaje kdy ,kým a pod jakým číslem byl vydán žl.Proto se mi to ta povinnost nějak nezdá,nic víc.
>>>>proč ty úvahy? Zákon to ukládá, nesplnění je
>>>>přestupkem na úseku podnikání se sankcí, tak plním a
>>>>nelámu si
>>>>hlavu.Navíc je to i určitá obrana proti
>>>>faleš.podnikatelům.
>>>
>>>A ještě něco vy jste někdy viděl že by na ručně
>>>vypsaný paragon podnikatel vypisoval jakým úřadem a
>>>pod
>>>jakým číslem byl vydán podnikateli živ.list? Já teda
>>>ne,a
>>>paragon je přeci daňový doklad -faktura za hotové,ne
>>>?
>>
>>dělejte si to jak Vám to vyhovuje, zákon hovoří
>>jasně,
>>tak v čem problém.
>
>
>Já ty dle mého zbytečné údaje na fakturách tisknu
>(nerad bych totiž za takovou hovadinu dostal od nějakého
>úředníčka pokutu),jen by mě zajímalo jak je tedy možné
>že kdykoliv dostanu ručně psaný paragon tak tam to
>ostatní neuvádějí ,když dle zde zákonů je to prý
>povinné.
>Proto mě zajímá proč to tedy nemají ostatní i na
>paragonech.
>A např. v i nějaké účtenky z kasy ,taky tyto údaje
>nemají.
>Vážně jsem se za 10 let podnikání nesetkal s tím že by
>někdy někdo uváděl na paragonu tyto údaje kdy ,kým a
>pod jakým číslem byl vydán žl.Proto se mi to ta
>povinnost nějak nezdá,nic víc.
Vážený pane, nejdříve si ujasněte pojmy a pak sdělujte své dojmy!
Dotaz byl (a diskuze) o údajích na faktuře dle §13 Obch. z. a odpovídal pája. Vy do toho pletete daň. doklady dle §28/2-4.
K vašemu:==>>A ještě něco vy jste někdy viděl že by na ručně
>>vypsaný paragon podnikatel vypisoval jakým úřadem a >>pod
>>jakým číslem byl vydán podnikateli živ.list? Já teda >>ne,a
>>paragon je přeci daňový doklad -faktura za hotové,ne >>? ==
Já taky ne, protože to nikdo, kdo ví co to je běžný daňový doklad
a zjednodušený daň. doklad, opravdu nikdo nevypisuje.
Prověřte si ty pojmy a pak opět sdělte svoje dojmy. Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 8. 2010 13:46
Prosila bych informaci, kde je uvedeno,ze se na fakture musi uvost kde a kym byl vydan Zivnostensky list a pod jakym cislem? Ktery zakon toto narizuje? Dekuji Eva