Re: Návrat do práce po RD
Vy si nemůžete sama vzít dovolenou ani nemáte nárok na neplacené volno po 3leté rodičovské dovolené - to vše jen po dohodě se z-telem, i když v praxi se tak v případě dovolené postupuje - z-ec požádá, z-tel poté nařídí. Správně byste měla nastoupit do zaměstnání 8.12. tak, jak i píšete. Nastupte, další je věcí z-tele. Pakliže provoz zavírá a nařizuje všem dovolenou, měl by ji nařídit i vám a v případě, že nemáte nárok na dovolenou, měl by vám tyto dny zaplatit průměrem jako překážku na straně z-tele, jelikož - jak jsem pochopila zavírá provoz a nebude možno pracovat, což není vaše vina. Tak by to mělo být, ale víme z praxe, že mnohdy z-telé "nutí" z-ce požádat o neplacené volno. Takže nastupte a nechte se překvapit. Není možné si vybrat dovolenou, na kterou vám vznikne nárok další rok. Pokud se se z-telem domluvíte, požádáte o neplacené volno, on vám ho poskytne (podotýkám, že je to jeho dobrá vůle, na nepl.volno nemáte právní nárok), budete osobou, za kterou je plátcem pojistného stát z důvodu pobírání rodič.příspěvku či rodičovské dovolené do 7.12. Pak se domnívám, že - pokud by vám bylo povoleno neplacené volno od 8.12 do 31.12. vy byste pečovala o dítě osobně a celodenně, tj. nedávala byste ho do předškolního zařízení, ani by o dítě nepečoval nikdo jiný z rodiny, neměla byste za tento měsíc příjem od z-tele, mohl by tento měsíc být považován za dobu neplaceného volna a stát by byl plátcem pojistného, tudíž byste nebyla povinna doplácet ZP s tím, že by z-tel musel vypořádat oznámení na vaší zdravotní pojišťovně - odhlásit 7.12 kodem U, 8.12 a 31.12. oznámit počátek a ukončení platby státu pomocí kodů L a T. To je můj názor, tak trochu váhám s tím, zda je možno pak celý prosinec považovat za neplacené volno ... pro případ platby pojistného státem, myslím že ano, pro jistotu byste se mohla obrátit na ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 8. 2010 13:44
Dobrý den, chci se zeptat, dcera bude mít 7.12.2010 3 roky. Od 8.12. bych tedy měla nastoupit do práce. Poslední 2 týdny v prosinci však máme dovolenou. Chci se zeptat, co je pro mě lepší, když si na zbytek prosince zažádám o neplacené volno (asi bych si musela sama platit ZP?), nebo když si v práci vezmu na ty 2 týdny, co bude v práci dovolená, taky dovolenou (vím, že nebudu mít nárok) s tím, že bych si ji napsala v novém roce? Nebo co byste mi poradili? Děkuji všem.