Re: Zajišťovací daň (ano či ne)
A když jste to celé vyplatila, tak jak chcete něco odvést ... z čeho ? ze svého (firemního) ? A tačástka je pro něj vlastně zaplacená záloha a při ročním zúčtování si ji uplatní .... to už taky nejde .... už nic jiného než zapomenout nemůžete .....
nebo : z firemního 10000 a do daň neúčinných a už nikdy nikdo je neuvidí
No právě, posílat na FU daň za rok 2008 a upozorňovat na sebe? Asi by to bylo nejsprávnější v případě že daň měla být zajištěná. . ale co když vietnamec byl dańový rezident - sám se o to nepřihlásil do ročního zůčtování.
Jak zjistím, jestli se tady zdržoval víc než 183 dní? A budu aktvině posílat 10 tis. na FU, a možná i zbytečně? Asi budu raději dělat mrtvého brouka. Děkuji moc za názor.
Je vhodné vědět, kde má dodavatel služby rezidenturu (dle SZDZ - 108/1998 Sb.). Pokud tato není v tuzemsku, tak zařazení příjmu dle § 22 ZDP (+ § 38d, § 38e ZDP) v kontextu s ustanovením SZDZ.
Můžu se vás Leo zeptata : netuším dle čeho to mohu zjistit .... uklízečky u nás dělají celý rok , ale strhávám jim ze všech faktur, jsou s tím smířené, ale kdybych vědělůa jak na to nebudu to dělat ....
Říkaáte je vhodné vědět .... no ale jak to zjistit, a doložit ?
Potvrzení o daňovém domicilu musí dodat příslušný dodavatel (vydává FÚ za kolek ve výši 100 Kč).
Kriteria rezidentury lze i odhadnout (jestli má smysl, aby žádali) - při dlouhodobém pobytu v tuzemsku a za přítomnosti rodiny by tu rezidentura měla být.
Děkuji moc za cenné rady, vrátím se ještě ke svému konkrétnímu vietnamcovi, nenapadlo mně zjišťovat si jeho "daňový domicl" Třeba byl nerezident (?), je to faktura z roku 2008, mám do toho "šťourat" a zjišťovat, nebo obstojím případné kontrole s argumentem, "viděla jsem ho s rodinou"
Děkuji, ověřím vietnamské IČO na FU, zdali je rezident v roce 2008. V případě, že bude tak budu mít vyhráno. V případě, že nebude tak by to zajištění bylo nedaňový náklad pro firmu, projednám s jednatelem. Ještě jeden dotaz - nevíte má to nějakou "promlčovací lhůtu" ?
Aha, takže musím kontaktovat dodavatele, tim se mi to trochu komplikuje. Naivně jsem to pochopila, že se jedná o veřejnou informaci zjistitelnou na FU. Tak Vám moc děkuji za trpělivé odpovědi a budu doufat, že mi dodavatel za a) zvedne telefon a za b) bude rezident :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 8. 2010 15:56
Zjistila jsem, že v roce 2008 máme v nákladech nakoupenou službu od vietnamce s českým IČO. Vím, že neznalost neomlouvá, ale nenapadlo mně v tu dobu řešit zajišťovací daň. Ani netuším, jestli vietnamec je nebo není rezident - jestli se zdržoval v roce 2008 víc než 183 dní (pobyt asi neměl) . . . Zajšťovací daň by dělala 10.tisíc, kdyby teda bylo relevantní ji platit takto zpětně. Vůbec nevím co mám dělat . . . nejraději bych mrtvého brouka, ale bojím se obvinění z krácení daní, Pomóc, máte někdo zkušenost?