Prodej zboží do EU - neplátce DPH

• (neregistrovaný)

31. 8. 2010 21:36

Dobrý večer,
    jsem OSVČ neplátce DPH (a neplátcem chci rozhodně zůstat). Prodávám zboží (e-shop), chci kromě ČR začít prodávat i v rámci EU.

1) Chtěla bych se zeptat, jak mají v takovém případě vypadat faktury, které vydám... předpokládám, že zákazníkům budu posílat faktury v angličtině - má mít taková faktura do zahraničí ještě jiné náležitosti, než má v ČR? Má se tam uvádět i "nejsem plátcem DPH" (jak je to vlastně anglicky)? A jak s doklady za příjmy v hotovosti (prodej přímo fyzicky v zahraničí na nějaké výstavě třeba)? Mohu jim vydávat klasický "český" paragon s informacemi co v něm mám, nebo do něj taky mám připsat něco navíc? A je nějaký rozdíl, když to prodám obyčejnému "koncovému" zákazníkovi (to by mělo být v drtivé většině), nebo podnikateli (plátci/neplátci?)?

2) A v souvislosti s tím jsem vyčetla (doufám správně), že v daňovém přiznání pak v příslušné příloze vyčíslím příjmy z jednotlivých států. U faktur to není problém, tam je jasné, komu kam balíček posílám, ale jak u těch peněz přijatých v hotovosti? Třeba na akci v Nizozemí, které se účastní lidi z celé Evropy, budu prodávat za hotové, a nevím u konkrétního zákazníka, jestli je Holanďan, Ital nebo Bulhar... všichni mluví anglicky... tak jak ty příjmy třídit do států? Nebo to budu vést celé jako příjem z Nizozemí?

3) Tuším že jsou nějaké limity na příjem z každého konkrétního státu, od kterých bych se musela k DPH přihlásit... je to tak? Kde tyto limity najdu?

Děkuji moc za osvětlení této problematiky, a vůbec za to, že tu jste a radíte, je to obrovská pomoc nejen pro mne, už jsem tu hodně rad a námětů našla.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 9. 2010 11:21

ajka302 (neregistrovaný)

Re: Prodej zboží do EU - neplátce DPH
      >Dobrý večer,
      >jsem OSVČ neplátce DPH (a neplátcem chci rozhodně
      >zůstat).
      Neplátcem můžete zůstat, dokud nebudete mít obrat nad 1 mil. za 12 kalendářních měsíců. Je tu několik "ale", jak napíšu dál.

>Prodávám zboží (e-shop), chci kromě ČR začít
      >prodávat i v rámci EU.
      Zákazníkům bude asi stačit běžný doklad, i paragon, když tam budete mít údaje o zboží a o sobě jako prodávajícím. "I am not a registered VAT payer"

>2) A v souvislosti s tím jsem vyčetla (doufám
      >správně), že v daňovém přiznání pak v příslušné příloze
      >vyčíslím příjmy z jednotlivých států. U faktur to není
      >problém, tam je jasné, komu kam balíček posílám, ale jak u
      >těch peněz přijatých v hotovosti?
      V přiznání k dani z příjmů nemusíte rozdělovat příjmy podle států, obecně taková povinnost není, pokud Vám ji speciálně neuloží FÚ.
      Pokud budete prodávat na veletrhu v Nizozemí, tj. zboží dovezete do Holandska a tam budete prodávat, tzv. místo plnění, kterým se řídí DPH, bude v Nizozemsku, pak můžete podléhat holandské DPH.

>3) Tuším že jsou nějaké limity na příjem z každého
      >konkrétního státu, od kterých bych se musela k DPH
      >přihlásit... je to tak? Kde tyto limity najdu?
      Kvůli registraci k DPH byste měla sledovat, za kolik prodáte neplátcům do jednotlivých států EU, protože v případě překročení limitu v kalendářním roce (cca 35 000 EUR, viz http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/dan-z-pridane-hodnoty/mezinarodni-spoluprace-v-oblasti-dph/1001635/43979/) se můžete stát plátcem DPH v daném státě EU - ale to byste už patrně byla plátcem v ČR kvůli prodejům přes 1 mil Kč.
      Plátcem byste se mohla stát také okamžitě přijetím služby ze zahraničí, například reklama od plátce z EU.
      Je to ještě složitější, ale nechci Vás zahltit detaily.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).