Dobrý den, viz níže:
1. Pokud je činnost Vašeho zaměstnavatele shodná s činností, ve které budete podnikat, musíte mít písemný souhlas zaměstnavatele. Jednalo by se o konkurenci.
2. Měl byste si vyřídit živnostenské oprávnění, registrovat se na FÚ, ČSSZ a ZP jako OSVČ vedlejší (vše jedním formulářem přes živnostenský úřad). Tvorba webových stránek může být také autorským dílem, tedy bez živnostenského oprávnění na základě autorského zákona. Registrace na úřady je nutná i v tomto případě.
3. Na konci roku podáte daňové přiznání, přehledy ČSSZ a ZP a zaplatíte případné doplatky na dani z příjmu fyzických osob a pojistném. DPH platíte jen při povinné (např. překročení stanoveného obratu) nebo dobrovolné registraci. Pokud se tedy nebudete registrovat, nic k účtované částce nepřičítáte.
Doporučovala bych Vám konzultaci u účetního nebo daňového poradce, který Vám vše podrobně vysvětlí. Dále hledejte články a diskuse zaměřené na vedlejší výdělečnou činnost. Například zde: Podnikatelé na vedlejší činnost nebo Centrum začínajících podnikatelů.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
6. 10. 2011 16:14
Dobrý den,
prosím potřebuji radu:
Mám hlavní pracovní poměr 23 000 hrubého a chci si přivydělat tvorbou grafiky a webu. Musím si založit živnost? Popřípadě kolik mám odvádět DPH? Když někomu udělám např web nebo grafiku za 5000,- kč, k tomu pak musím připočíst 20%DPH a na konci roku je zaplatit? omlouvám se, ale jsem v tom laik...děkuji