Pracovní poměr a DPH z výdělku

• (neregistrovaný)

6. 10. 2011 16:14

Dobrý den,

prosím potřebuji radu:

Mám hlavní pracovní poměr 23 000 hrubého a chci si přivydělat tvorbou grafiky a webu. Musím si založit živnost? Popřípadě kolik mám odvádět DPH? Když někomu udělám např web nebo grafiku za 5000,- kč, k tomu pak musím připočíst 20%DPH a na konci roku je zaplatit? omlouvám se, ale jsem v tom laik...děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 10. 2011 17:52

autorka

Dobrý den, viz níže: 

1. Pokud je činnost Vašeho zaměstnavatele shodná s činností, ve které budete podnikat, musíte mít písemný souhlas zaměstnavatele. Jednalo by se o konkurenci.

2. Měl byste si vyřídit živnostenské oprávnění, registrovat se na FÚ, ČSSZ a ZP jako OSVČ vedlejší (vše jedním formulářem přes živnostenský úřad). Tvorba webových stránek může být také autorským dílem, tedy bez živnostenského oprávnění na základě autorského zákona. Registrace na úřady je nutná i v tomto případě.

3. Na konci roku podáte daňové přiznání, přehledy ČSSZ a ZP a zaplatíte případné doplatky na dani z příjmu fyzických osob a pojistném. DPH platíte jen při povinné (např. překročení stanoveného obratu) nebo dobrovolné registraci. Pokud se tedy nebudete registrovat, nic k účtované částce nepřičítáte.

Doporučovala bych Vám konzultaci u účetního nebo daňového poradce, který Vám vše podrobně vysvětlí. Dále hledejte články a diskuse zaměřené na vedlejší výdělečnou činnost. Například zde: Podnikatelé na vedlejší činnost nebo Centrum začínajících podnikatelů

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).