Re: Datum narození v živnostenském rejst
jéžiši, dědek mezi 60kou a smrtí, co se stane, když si to někdo přečte, já za sebe- je mi to šumafuk.
jenom se musím smát, když se podívám na platné znění živ.zákona, § 60, kde je uvedeno, že do ŽR se zapisuje.. mimo jiné r.č., datum narození...atd, tak v čem je problém, když ŽR je(podle mne naprosto správně) veřejně přístupný, alespoň zčásti.
>>>>no
>>>>to sem si myslel....
>>>
>>>jéžiši, dědek mezi 60kou a smrtí, co se stane, když
>>>si
>>>to někdo přečte, já za sebe- je mi to šumafuk.
>>>jenom se musím smát, když se podívám na platné znění
>>>živ.zákona, § 60, kde je uvedeno, že do ŽR se
>>>zapisuje.. mimo jiné r.č., datum narození...atd, tak
>>>v
>>>čem je
>>>problém, když ŽR je(podle mne naprosto správně)
>>>veřejně
>>>přístupný, alespoň zčásti.
>> Ve veřejné části by k identifikaci mohlo stačit, co
>>tam bylo dosud.
>>Spíš mě zajímá, co se stalo, že to je najednou jinak.
dříve se zapisovalo datum nar. jen pokud nebylo r.č., teď po novele ŽZ je r.č. a nezávisle i datum nar., v tom celý problém. Rozhodně je to ze strany našich zákonodárců chvályhodný počin, který opět kvalitativně posunul náš legislativní proces a jeho výsledky nad úroveň obvyklou v eurozóně, takže administrativní zátěž podnikatelů se snižuje, jednání na úřadech se zjednodušuje, přístup úředníků se kvalitativně výrazně posunuje směrem k dokonalosti... a tím končím.
>Já si kvůli tomu taky botky nerozkousám. stačí se
>kouknout na moje DIČ a je každému jasno co jsem zač...
Přesně tak, pro identifikaci podnikatele stačí jeho IČO, místo podnikání...
Já teda na rozdíl od páji datum narození považuji za citlivý osobní údaj, stejně jako výši mé mzdy, informaci jaké akcie vlastním, jaké nemoci trpí mé děti, sexuální a náboženskou orientaci atd....
Proto jsem ukončil živnost, musel bych se registrovat k DPH a každý by viděl mé rodné číslo.
Můj dotaz ale směřoval k tomu, jak je možné, že přestože jsem UKONČIL podnikání, budou se celý můj život synchronizovat osobní údaje s živnostenským rejstříkem a budou veřejně komukokoli přístupné, přestože už třeba 40 let nebudu živnostník...
Paní na živnostenském odboru mi neuměly odpovědět, napíšu ještě na ministerstvo obchodu jako nadřízený orgán.
Nelíbí se mi, jak vláda nakládá s mými osobními údaji a vystavuje je bez mého souhlasu NA INTERNETU. Ve Velké Británii žádný veřejný rejstřík OSVČ neexistuje a taky se ta země nezhroutila.
Pokud vám jde o dosažení výmazu data narození z veřejné části registru nebo alespoň o zdůvodnění nutnosti zveřejnění, účinnější by byla stížnost podaná ÚOOÚ - dostanete tak vše na "stříbrném podnose". Předem dík, když se podělíte následně o info, které dostanete od ÚOOÚ dle §29 odst.1 c) zák. o ochr. os. údajů. Také pokládám údaj o datu narození za nadbytečný.
Já bych tedy soukromě byl nejraději, kdybych z veřejné části ŽR zmizel zcela, jelikož jsem živnost UKONČIL a nechci tam viset dalších 300 let.
Ať si zůstanu v neveřejné části, veřejný zájem chápu (reklamace, pohledávky i po ukončení živnosti,.....), ale ve veřejné části už být nemusím, NEJSEM ŽIVNOSTNÍK.
K vašemu námětu ohledně ÚOOÚ - uvidím, co mi odpoví z ministerstva obchodu a pak na ÚOOÚ napíšu, ale obávám se, že budou hrát mrtvé brouky, tak jako s rodným číslem. http://www.google.cz/search?hl=cs&q=site%3Auoou.cz+rodn%E9+%E8%EDslo (viz první 3 články a stížnost pana Jiřího Šebesty, za šest let úřad nic neudělal)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 9. 2010 12:32
OT:
Všimli jste si, že od srpna se v živnostenském rejstříku u každého živnostníka začalo uvádět DATUM NAROZENÍ?
Živnost jsem ukončil v roce 2009 a souhlas se zveřejněním svého data narození na internetu jsem vládě nedával.
Osobně si myslím, že pro identifikaci živnostníka postačí jeho adresa a IČO....
Včera jsem se na tuto věc byl zeptat na živnostenském úřadu a sdělili mi, že moje údaje nelze z živnostenského rejstříku vymazat a budou tam do konce mého života, i když bych živnost skončil třeba před 40 lety... (ledaže by se změnil zákon a živnostenský rejstřík by byl zrušen, což se ale prý rozhodně neplánuje).
Nejhorší je, že přestože moje živnost už není aktivní, tak v živnostenském rejstříku se nadále budou všechny moje údaje synchronizovat (když změním bydliště, příjmení, titul, občanství...., promítne se změna i v živnostenském rejstříku).
Co si to tom myslíte? Jsme otroci vlády, která si s námi bude dělat do konce života, co chce?