Re: Vrácení půjčky v majet.formě
smlouvu lze sepsat kuopní nebo darovací
-daň se platí z obou,u darovací- pokud nejde o osoby, patřící do okruhu osvobozených od daně
daň při kupní platzí prodávající, ale kupujicí je ručitelem, když by ten nezaplatil
- u darovací platí obdarovaný
pokud jim chcete pomoci, tak se dohodněte, že daň zaplatíte za ně.
Ještě otázka, na půjčené peníze máte nějaký doklad, smlouvu, poptvrzení, nebo je to jen na ústa?
Re: Vrácení půjčky v majet.formě
Jak jsem si přečetla zákon, tak jsem si myslela, že tomu není vyhnutí, smlouva o půjčce byla samozřejmě sepsána písemnou formou, i to, že bude splacena v případě nedostatku fin. prostředků převodem pozemku. Děkuji za odpověď, sepíšeme kup. smlouvu, darovací by se nevyplatila s ohledem na placená %, která bude nutno odvést FÚ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 9. 2010 14:51
Dobrý den, prosím o radu. Známým jsme půjčili peníze a bylo domluveno, že pokud nebudou mít ve lhůtě splatnosti peníze, tak na nás převedou pozemek ve stejné hodnotě. Nyní nastala tato situace a můj dotaz je tento: Jakou smlouvu sepsat na kú kvůli převodu a musí se platit daň z převodu nemovitosti, když nejde o úplatný převod? Není nějaká možnost jak tuto daň neplatit? Nemají peníze a proto možnost neplatit tuto daň by jim moc pomohla. Popř., kdo by tuto daň měl platit?
Děkuji za vaše odpovědi.