Re: skončení PP ve zk.době, nemoc a odhl
Na odhlášky uvedete datum skončení PP, nemoc nikam neuvádíte, ani na ELDP - ten odešlete také, nemoc na ELDP uvádí sociálka. Jen vám bude nosit lístky na peníze, ty od bývalého z-ce přijímat musíte a odevzdávat na příslušnou OSSZ. Vystavíte mu i Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list), kam také uvedete datum skončení PP a předáte z-ci nehledě na to, že je nemocný.
o tom se do nekonečna také diskutuje, pokud chcete, můžete, resp. odhlásíte s kodem O a oznámíte nemoc kodem N - ale netýká se to prvních 14 kal.dnů trvání PN, hlásí se až od doby, kdy pobírá nemocenské a pokud oznámíte N, pak i oznámíte K. Ale pokud jen odhlásíte kodem O, nemůžete být postihnuta, protože zákon výslovně nenařizuje z-teli nahlašovat nemoc v OL či nemoc trvající i po skončení PP. Nemůžete oznamovat něco, co neproplácíte a nemoc z-tel neproplácí, pouze náhradu mzdy. Takže se můžete rozhodnout zda oznámíte N a K či pouze O. Je z-cova věc nahlásit nemoc v OL na své zdrav.pojišťovně, není to věcí z-tele. Pravdou je také to, že mnohdy z-ci nevědí, že je to jejich povinnost.
a ještě bych měla dotaz, který souvisí s tímto človíčkem - skončil 1.9.2010 a poslala jsem ho na výstupní prohlídku s tím, že jakmile mi toho 1.9.2010 předá potvzení od dokotora, tak mu hned předám zápočtový list, ale on tak do dnešního dne neučinil. Vím, že jsem povinna mu neprodleně vydat ZL - což také můžu tvrdit, že jsem ho poslala - ale jde mi o to, zda mám já - jako zaměstnavatel - někde v zákoně oporu, že mi musí odevzdat potvrzenou výstupní prohlídku (vííte, zrovna u tohoto človíčka, který nám odpracoval asi tak 10 dní a od té doby je nemocen - údajně s nervy, tak mám obavy, aby se to nepokoušel svést na nemoc z povolání, protože jeho pozice byla obch.manager...). Poradíte mi, jak ho "dokopat" k odevdání výstupní prohlídky?
Podmiňovat vydání potvrzení o zaměstnání nedodáním čehokoliv není možné, prostě mu ho musíte vydat, což neznamená poslat. Nejste povinna ho posílat. A co se týká nemoci z povolání, tak ji určitě nemohl získat u vás, když PP trval krátce a navíc byl většinu stejně nemocen. Z toho bych obavy neměla.
Zaznamenala jsem, že na BC je rozšířen názor, že Potvrzení o zaměstnání není z-tel povinen zasílat, pokud si ho z-ec nevyzvedne osobně. § 313 říká, že: Při skončení pracovního poměru ... je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání. Lze polemizovat o tom co znamená vydat z-ci. Domnívám se, že vydat z-ci neznamená vystavit Potvrzení a nechat ve složce (pokud si z-ec nevyzvedne), ale vydat z-ci (pokud si nevyzvedne v den skončení PP)=zaslat takovým způsobem, abych měla doklad o vydání z-ci, v mém případě vydání=zaslání. Zaměstnavateli - dle mínění jiných - vznikají náklady a práce "navíc", problémům je vhodné předcházet. Netroufla bych si s určitostí tvrdit, že žádný právní předpis nestanoví z-teli zasílat z-ci Potvrzení o zaměstnání, když si ho z-ec nevyzvedne v den skončení pracovního poměru, protože v ZP je právě ono spojení vydat zaměstnanci. Jak může z-tel splnit literu zákona - vydat zaměstnanci tím, že Potvrzení vystaví a založí ho - komu ho z-tel vydal - sám sobě, nikoliv zaměstnanci ... Nehodlám rozpoutávat boj co znamená slovní spojení vydat zaměstnanci, sděluji pouze svůj názor a myslím, že výklady se neustále obměňují, tak, jak se obměňují události, potřeby, právníci. Zákoník práce je kuchařka pro právníky a každý právník uvaří guláš jinak ... a že ZP je, alespoň dle mého názoru, občas pěkný guláš :) Každý nechť postupuje dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.
Zaměstnavateli - dle mínění jiných - vznikají
>náklady a práce "navíc", problémům je vhodné předcházet.
>Netroufla bych si s určitostí tvrdit, že žádný právní
>předpis nestanoví z-teli zasílat z-ci Potvrzení o
>zaměstnání, když si ho z-ec nevyzvedne v den skončení
>pracovního poměru, protože v ZP je právě ono spojení vydat
>zaměstnanci. Jak může z-tel splnit literu zákona -
>vydat zaměstnanci tím, že Potvrzení vystaví a založí ho -
>komu ho z-tel vydal - sám sobě, nikoliv zaměstnanci
>... Nehodlám rozpoutávat boj co znamená slovní spojení
>vydat zaměstnanci, sděluji pouze svůj názor a myslím,
>že výklady se neustále obměňují, tak, jak se obměňují
>události, potřeby, právníci. Zákoník práce je kuchařka
>pro právníky a každý právník uvaří guláš jinak ... a
>že ZP je, alespoň dle mého názoru, občas pěkný guláš
>:) Každý nechť postupuje dle svého nejlepšího vědomí a
>svědomí.
Zaměstnavatel by měl vycházet z § 334 - Obecné ustanovení o doručování zaměstnavatelem.
1) Písemnosti týkající se vzniku, změn a skončení pracovního poměru nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, odvolání z pracovního místa vedoucího zaměstnance, důležité písemnosti týkající se odměňování, jimiž jsou mzdový výměr nebo platový výměr a záznam o porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce (dále jen „písemnost“), musí být doručeny zaměstnanci do vlastních rukou.
(2) Písemnost doručuje zaměstnavatel zaměstnanci do vlastních rukou na pracovišti, v jeho bytě nebo kdekoliv bude zastižen anebo prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací; není-li to možné, může zaměstnavatel písemnost doručit prostřednictvím provozovatele poštovních služeb.
Je zde jasně napsáno, není-li to možné, m ů ž e zaměstnavatel poslat poštou. Je v zájmu především zaměstnance, aby si potvrzení o zaměstnání převzal. Něco jiného je např. doručení výpovědi. Tam je v zájmu zaměstnavatele doručit tak, aby byly splněny podmínky platnosti výpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
2. 9. 2010 18:58
Dobrý podvečer,
skončili jsme PP ve zkušební době se zam-cem, který je delší dobu nemocen. Vyplňuji klasické odhlášky na ZP a OSSZ a ted nevím, jestli budu někde uvádět ještě nemoc nebo uvedu na OSSZ kod "2" a ZP "O" a víc mě nezajímá?
Děkuji za Váš čas