Re: Soudní jednání zaměstnance - plac.vo
Záleží i na tom jak je dítě staré a zejména se musí posoudit nezbytně nutná doba.
zda má nárok na placené volno, pokud
>>>>>>dělal
>>>>>>celý den doprovod dítěti k lékaři.
>>>>>>Děkuji.
>>>>>a) nemá
>>>>>b) má při potvrzení doby lékařem, jako doby nezbytně
>>>>>nutné
>>>>Díky. Na případ b) mi přinesl jen kousek papírku s
>>>>razítkem z nemocnice a datem 30.8.2010 + podpis
>>>>lékaře.
>>>>To tedy asi nemá žádnou váhu, že?
>>>Má, ale musí tam být uvedeno, že doprovod byl nutný
>>>(samozřejmě s ohledem na věk dítěte) ale hlavně, že
>>>byl
>>>nutný celý den. Tedy od - do.
>>No a to tam právě není - jen to razítko, podpis
>>lékaře
>>a datum. Žádné od-do tam nenapsali. Dítě je malé,
>>jsou
>>mu 2 roky, ale má matku na rodičovské dovolené, takže
>>otce mohla zastat ona, když se to tak vezme...
>No pokud je matka s tímto dítětem na rodičovské
>dovolené, nemsají doma žádné další dítě, nedala bych nic.
>Jinak bych určitě nedala celý den.
a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu
1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,
Chtěla bych vědět kde jste vzali to, že tam má mít od do. Nevím jak vy ale pokud jdete s dítětem k lékaři a zrovna nebylíte u zdravotního střediska, kde hned kousek odtud pracujete tak jak lékař posoudí nezbytně nutnou dobu. Dle mého názoru je to scela individuální, někdo musí jít pěšky, někdo hromadnou dopravou a někdo vlastním vozem, tak k čemu vám je na potvrzení od do. A už vůbec se v tomto NV nepíše o tom, že když je matka na rod.dovolené tak otec nemůže využít toto pracovní volno.
No tak pokud si myslíte, že zaměstnavatel je charita, tak potom ano. Lékař má za povinnost na žádost dobu ošetření nebo vyšetření napsat (součinnost) a většinou nepotřebujete celý den, protože většina lékařů tak dlouho ani neordinuje. Samozřejmě jsou vyjímky, kdy máte velmi specifické vyšetření na zvláštních přístrojích, ale myslím, že toto tento dotaz neřešil.
V žádném případě si nemyslím, že zaměstnavatel je charita. Jenom jsem se ptala, kde jste ten Váš názor vyčetla. U nás je to jednodušší a myslím, že to nikdo nezneužívá, většinou dáváme maximálně 4 hod a pokud má někdo vyšetření nebo doprovod delší zaměstnanec se domluví se svým nadřízeným a on posoudí. Ještě se mi nestalo, že by lékař napsal čas vyšetření. A jak jsem již psala ani to není podstatné, protože to dítě musíte ještě taky někam odvézt a pak se dopravit do zaměstnání.
Souhlasím, je to individuální a posouzení je na zaměstnavateli - samozřejmě je povinen vzít v úvahu všechny okolnosti. Dokonce ani nemusí vyžadovat lékařské potvrzení, není to předepsáno. A ani mu nepřísluší zkoumat, jestli neměl doprovázet někdo jiný.
nechci se s nikým dohadovat na co má kdo nárok, ale z vlastní zkušenosti: byla jsem na rd s klukem 20měs. a byli jsme objednáni na kontrolu na urologii ( při první návštěvě jsem tam čekala min. 2hod a to jsme byli objednáni), já těhotná v 8 měsíci, tak šel manžel a rozhodně neměl v práci problém, že má manželku na rd a jak vy píšete žádné další dítě doma nemáme (tou dobou), nebyl celý den, ale žádné od-do nepotřeboval, takže je to opravdu dost individuální
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 9. 2010 11:31
Prosím o radu, jestli má zaměstnanec nárok na placené volno v případě, že byl celý den na soudním jednání ohledně výživného a od soudu si přinesl papír jako "omluvenku" a zda má nárok na placené volno, pokud dělal celý den doprovod dítěti k lékaři.
Děkuji.