Re: rodičovská dovolená a zaměstnání
Jde, ale je to pro vás komplikovanější a dražší, protože na pracovní poměr - čili dodatkem jak vy chcete, musíte stanovit rozvrh pracovní doby a tu vy dopředu nevíte, jak jste sdělila, navíc jí vznikne nárok na dovolenou, na placené překážky v práci, příp. příplatky, bude muset přerušit rodičovskou dovolenou a vy ji vezmete do stavu, protože pakliže bude pracovat na svou původní smlouvu s dodatkem, nemůže čerpat rodičovskou dovolenou - na dřívějším nástupu z rodič.dovolené byste se měli vzájemně dohodnout. Pokud by jí dále náležel rodič.příspěvek, nebudete ji odhlašovat kodem U, protože bude i nadále osobou, za kterou je plátcem poj. stát. Kdežto u DPČ vám nevadí, že neznáte pracovní dobu a není pravdou, že je limitována 20/týdně - když si přečtete zákoník, zjistíte, že se hovoří : Na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v p r ů m ě r u polovinu stanovené týdenní pracovní doby. V průměru, nikoliv striktně 20/týdně, takže uzavřete DPČ např. na rok, některé měsíce pracovat nebude, v průměru vám to dá 20/týdně, navíc pro z-tele nižší náklady - bez nároku na dovolenou (pokud nebude sjednáno v dohodě), bez nároku na příplatky ze zákona (pokud opět nebudou sjednány) atd.
Re: rodičovská dovolená a zaměstnání
>>>Dobrý den, máme zaměstnankyni, která je na rodičovské
>>>dovolené a ještě bude 2,5 roku. Nyní začala pracovat,
>>>ale pouze několi dnů v týdnu (jak sežene hlídání),
>>>neodpracuje tedy celý měsíc, ale odpracuje např. 120
>>>hodin. Nevím jak mám postupovat při zpracování mezd.
>>>Můžete mi poradit? Nechci jí ukončit rod.dovolenou,
>>>protože
>>>třeba jeden měsíc bude chodit, druhý ne a pod.
>>>Prosím zkušené mzdovky poraďte.
>>>Děkuji
>>uzavřete s ní dohodu o prac.činnosti - ale musí být
>>na
>>jinou pozici než má v prac.smlouvě. Na DPČ ji můžete
>>zaměstnávat podle potřeby.
>
>Ale na DPČ je to limitováno 20 hod týdně. Nelze to
>udělat na tu smlouvu, kterou již má uzavřenou, pouze
>nějakým dodatkem?
>A co se kde musí nahlásit - ZP, OSSZ?
>Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 9. 2010 17:06
Dobrý den, máme zaměstnankyni, která je na rodičovské dovolené a ještě bude 2,5 roku. Nyní začala pracovat, ale pouze několi dnů v týdnu (jak sežene hlídání), neodpracuje tedy celý měsíc, ale odpracuje např. 120 hodin. Nevím jak mám postupovat při zpracování mezd. Můžete mi poradit? Nechci jí ukončit rod.dovolenou, protože třeba jeden měsíc bude chodit, druhý ne a pod.
Prosím zkušené mzdovky poraďte.
Děkuji