Z čeho se počítá podpora po rodičáku?

• (neregistrovaný)

3. 9. 2010 18:31

v říjnu mi končí rodičák, zaměstnání nemám, zaeviduji se na pracáku. můžete mi sdělit, z čeho se mi bude podpora počítat? na mateřskou jsem šla v říjnu 2007, od července 07 jsem byla na nemocenské. Děkuji všem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 9. 2010 18:43

beta (neregistrovaný)

Re: z čeho se počítá podpora po rodičáku
      Pokud splníte dobu důchodového pojištění náhradní dobou (péče o dítě), pak podpora bude počítána z průměrné mzdy v NH, takže podstatně málo. Pokud byste se se z-telem dohodla a po rodičovské dovolené nastoupila a odpracovala alespoň 1 den, pak z-tel stanoví pravděpodobný výdělek a podpora vám bude vypočtena z tohoto výdělku. Zaměstnavatel na to ovšem přistoupit nemusí, ale znám firmy, kde to i z-kyni nabídli ...

• 3. 9. 2010 18:50

Petraa (neregistrovaný)

můžete mi to spíš napsat v číslech, v r.07 jsem měla měsíčně 16tis, 3 roky jsem na mateřské a rodičáku.... já se v tom moc nevyznám, díky

• 5. 9. 2010 17:47

Bett (neregistrovaný)

Nejsem si úplně jistá, ale mě bylo řečeno, že pokud jsem za poslední 3 roky nepracovala, tak se počítá podpora v nezaměstnanosti z min. mzdy a to kolik jsem vydělávala před MD nemá žádný vliv (ani to, že výpověď jsem dostala až po skončení rodičáku i s odstupným). A dle rozhodnutí bych měla dostat přesně toto: 3435 první dva měsíce, 2748 další dva měsíce a zbytek podpůrčí doby by mělo být 2519 (už na úp nejsem vedená).

• 5. 9. 2010 18:59

beta (neregistrovaný)

Bett popisuje podle mne jiný případ. Pokud byste odpracovala byť alespoň 1 den, tzn. nastoupila (po dohodě se z-telem) alespoň na 1 den do zaměstnání a pak dohodou skončila zaměstnání, podpora by vám byla vypočtena z pravděpodobného výdělku, který by stanovil z-tel. Pakliže skončíte pracovní poměr, nenastoupíte po rodičovské dovolené do zaměstnání, tzn. že potřebnou dobu pro nárok na podporu splníte "jen" náhradní dobou (péče o dítě potažmo rodičovská dovolená), pak vám podpora bude vypočtena z průměrné mzdy v národním hospodářství (za 1.-3.Q atd.), která se stanovuje každým rokem nově. Průměrná mzda pro rok 2010 pro potřeby stanovení podpory je ve výši 22.942,- Kč a od té se odvíjí pak dle násobků konečná podpora. Pro první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce 0,12 násobek a zbylé měsíce podpory ve výši 0,11násobku této prům.mzdy, tudíž pro první 2 měsíce á měsíc 3.442,- Kč, další 2 měsíce á měsíc 2.754,- Kč, zbylé měsíce (u vás pravděpodobně již jen 1, pakliže máte podporu 5 měsíců) 2.524,- kč. Tyto částky jsou jiné než uvádí Bett, ale ona byla evidovaná na ÚP, řekla bych, v loňském roce, kdy byla průměrná mzda nižší, pro rok 2010 platí částky, které jsem uvedla. Stačí takto?

• 5. 9. 2010 19:07

beta (neregistrovaný)

Re: oprava_z čeho se počítá podpora po
      Práce kvapná, málo platná. Zamotala jsem se do čísel celkem dokonale, takže uvádím na pravou míru. Průměrná mzda v NH se pro potřebu stanovení podpory snížila, takže pokud se někdo zaevidoval v roce 2009 a byla mu počítána podpora z průměrné mzdy, podpora byla vyšší než když se zaeviduje letos. Pokud se zaevidujete v roce 2010 na ÚP a podpora bude vypočtena z prům.mzdy v NH, pak tak, jak psala první Bett :) omlouvám se, uff ... Tedy 3435, 2748, 2519

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).