Zp, sp - samoplátce?

• (neregistrovaný)

5. 9. 2010 20:54

Dobrý večer, v říjnu mi skončí rodič. dov. V zaměstnání, kde jsem byla předtím chci dát výpověď. Na úřad práce nepůjdu. Předpokládám, že si musím platit zp a sp. Kolik se platí?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 9. 2010 7:31

xy5

Re: zp, sp - samoplátce?
      budete pečovat alespoň o 1 dítě do 7 let nebo nejméně o 2 děti do 15 let?
      Tzn., že dítě nebude buď chodit do MŠ nebo bude chodit, ale jen max. do 4 hod./den, dítě na ZŠ nebude navštěvovat školní družinu apod.?
      Upřesněte, proč nechcete jít na ÚP, zda budete nebo nebudete "celodenně řádně pečovat o dítě/děti". To je pro posouzení, zda zůstanete v kat., za kterou je plátcem ZP stát, důležité. Budete stejně muset dojít na svoji ZP a tam nahlásit (buď doložíte, že zůstáváte v této kat. nebo se budete muset přihlásit a ZP každý měsíc platit sama - 1080 Kč). SP si můžete platit, ale nemusíte - to je dobrovolné a kdo ví, jak to do budoucna, kdy půjdete do důchodu bude. Já bych si ho neplatila.

• 6. 9. 2010 7:34

xy5

Re: zp, sp - samoplátce?
      pokud budou dítěti v říjnu 3 roky a chcete skončit PP, tak výpověď už nestačíte podat, abyste v říjnu skončila (je 2 měs. výp. lhůta), takže, kdybyste podala výpověď během září, tak skončíte 30.11.2010
      takže buďto musíte 1. PD po 3. nar. dítěte nastoupit zpět do zaměstnání nebo se musíte na uk. PP dohodnout (záleží tedy i na zam-teli, jestli na dohodu přistoupí) - není nárok na odstupné
      nebo byste si mohla písemně požádat o nepl. volno, ale zam-tel není povinen této žádosti vyhovět

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).