Re: Zrušení životní pojistky
Tady jde o to, jestli jste si v ročním vyúčtování uplatňovala zaplacené pojistné. (zda jste dávala papír potvzující, že si pojistku platíte na mzdovou účtárnu) Částka 6 000,- se týká spíše penzijního připojištění...tam lze ročně odečíst částku rovnající se úhrnu příspěvků zaplacených na penzijní připojištění sníženému o 6000,-, ale u pojistného na soukromé životní pojištění lze odečíst částku až 12 000,- a nemusí se krátit. Ale to zda jste si pojistné uplatňovala nebo ne by měla vědět vaše mzdová účetní.
Já jem si je uplatňovala: to vše vím .
za r. 2008- 2400,--
za r. 2009 3600,--
A někde jsem četla, že když je ta částka co jsem si uplatňovala celkem do 6.000,- nemusím dodaňovat a dávat daň přiznání.
Ele nevím zda je to pravda a zda je to do 5999,- nedaňit nebo do 6.000,-- nedanit.
Nevím zda to píšu srozumitelně.
Děkuji Klára
Ano, píšete to srozumitelně, odkazujete se nejspíš na zákon o dani z příjmu, tam je psáno, nepřesáhne částku 6000Kč, to by znamenalo, že dodanit od 6001Kč, v minulosti tady na toto téma bylo víc diskuzí a názory se různily. Myslím si, že to nejspíš dodaňovat nebudete muset, ale pro jistotu bych si být Vámi zavolala na FÚ, tam by Vám měli odpovědět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 9. 2010 12:13
Dobrý den, vím že když jsem zrušila živ. pojistku musím dodanit dle §10 DP. Akorát jsem v diskusích četla, že daním jen pokud je částka , kterou jsem uplatňovala vyšší 6.000,--.
Moje částka je rovna 6.000,-- tak už také daním?
četla jsem zákon a začala šedivět - vůbec tomu nerozumím a nenašla jsem tam nic takového .
Všem moc děkuji za odpovědi Klára