Zrušení životní pojistky

• (neregistrovaný)

7. 9. 2010 12:13

Dobrý den, vím že když jsem zrušila živ. pojistku musím dodanit dle §10 DP. Akorát jsem v diskusích četla, že daním jen pokud je částka , kterou jsem uplatňovala vyšší 6.000,--.

Moje částka je rovna 6.000,-- tak už také daním?

četla jsem zákon a začala šedivět - vůbec tomu nerozumím a nenašla jsem tam nic takového .

Všem moc děkuji za odpovědi Klára

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 9. 2010 11:03

kkkatka (neregistrovaný)

Re: Zrušení životní pojistky
      Tady jde o to, jestli jste si v ročním vyúčtování uplatňovala zaplacené pojistné. (zda jste dávala papír potvzující, že si pojistku platíte na mzdovou účtárnu) Částka 6 000,- se týká spíše penzijního připojištění...tam lze ročně odečíst částku rovnající se úhrnu příspěvků zaplacených na penzijní připojištění sníženému o 6000,-, ale u pojistného na soukromé životní pojištění lze odečíst částku až 12 000,- a nemusí se krátit. Ale to zda jste si pojistné uplatňovala nebo ne by měla vědět vaše mzdová účetní.

• 8. 9. 2010 12:45

Klára 2 (neregistrovaný)

Já jem si je uplatňovala: to vše vím .
      za r. 2008- 2400,--
      za r. 2009 3600,--

A někde jsem četla, že když je ta částka co jsem si uplatňovala celkem do 6.000,- nemusím dodaňovat a dávat daň přiznání.

Ele nevím zda je to pravda a zda je to do 5999,- nedaňit nebo do 6.000,-- nedanit.

Nevím zda to píšu srozumitelně.
      Děkuji Klára

• 8. 9. 2010 13:10

kkkatka (neregistrovaný)

Ano, píšete to srozumitelně, odkazujete se nejspíš na zákon o dani z příjmu, tam je psáno, nepřesáhne částku 6000Kč, to by znamenalo, že dodanit od 6001Kč, v minulosti tady na toto téma bylo víc diskuzí a názory se různily. Myslím si, že to nejspíš dodaňovat nebudete muset, ale pro jistotu bych si být Vámi zavolala na FÚ, tam by Vám měli odpovědět.

• 8. 9. 2010 13:28

Klára 2 (neregistrovaný)

Moc děkuji za Váš čas a odpovědi Klára

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).