Re: onemocnění na pracovní cestě
Pokud měl neschopenku, nemohl mít pracovní cestu. Podle mého náleží stravné pouze do toho 17.8. do 14 hod a hospitalizací skončila jeho pracovní cesta. Cesta domů v době PN také není výkon práce.
Re: onemocnění na pracovní cestě
Podle mého náleží stravné pouze do toho 17.8. do 14
>>hod a
>>hospitalizací skončila jeho pracovní cesta. Cesta
>>domů
>>v době PN také není výkon práce.
>Děkuji za odpověď. Mě to takhle taky přijde logicky
>správné.
Nesouhlasím,
byl jsem kdysi v hospitalizován v cizině na pracovní cestě. Logicky muselo pokračovat hrazení nutných nákladů, tj. cestovních nákladů, hotelu (kvůli uložení věcí a poté kvůli ambulantní léčbě) a po dobu co jsem neměl zajištěné stravné pochopitelně i stravné, po dobu co jsem byl ambulantně léčen a než se podařila repatriace (nesměl jsem letět). Léčba byla hrazena z firmemní pojistky, ale ostatní náklady hradila firma.
Tak jako není celá služební cesta výkonem práce, tak neschopnost k výkonu práce automaticky nevede k ukončení služební cesty. Zaměstnavatel nemůže totiž vydat příkaz, který by byl v rozporu s možnostmi zaměstnance, například se během hospitalizace vrátit, krom toho, že těžko může ukončit služební cestu bez návratu.
Tehdy jsem to hledal na webu a našel nějaká stanoviska MPSV. Zkusím to pohledat (je to několik let).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 9. 2010 15:13
Náš zaměstnanec byl hospitalizován na pracovní cestě s podezřením na zánět slepého střeva. Po třech dnech byl z nemocnice propuštěn a vrátil se spolu s ostatními zaměstnanci domů, kde byl po dvou dnech praktickým lékařem uschopněn. Kdy tato pracovní cesta zaměstnanci skončila? Do kdy má nárok na náhradu stravného? A může se cesta domů s ostatními zaměstnanci v době jeho pracovní neschopnosti považovat za práci?
Děkuji za odpovědi