Onemocnění na pracovní cestě

• (neregistrovaný)

7. 9. 2010 15:13

Náš zaměstnanec byl hospitalizován na pracovní cestě s podezřením na zánět slepého střeva. Po třech dnech byl z nemocnice propuštěn a vrátil se spolu s ostatními zaměstnanci domů, kde byl po dvou dnech praktickým lékařem uschopněn. Kdy tato pracovní cesta zaměstnanci skončila? Do kdy má nárok na náhradu stravného? A může se cesta domů s ostatními zaměstnanci v době jeho pracovní neschopnosti považovat za práci?
    Děkuji za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 9. 2010 6:18

st (neregistrovaný)

Re: onemocnění na pracovní cestě
      Neschopenka od 17.8. (kdy pracoval do 14,00 h pak odvezen do nemocnice), ukončení PN 22.8., s tím, že 20.8. byl propuštěný z nemocnice a odjel s ostatními zaměstnanci domů (na cestě od 18,00 do 23,00 h).

• 8. 9. 2010 12:32

RenataH (neregistrovaný)

Pokud měl neschopenku, nemohl mít pracovní cestu. Podle mého náleží stravné pouze do toho 17.8. do 14 hod a hospitalizací skončila jeho pracovní cesta. Cesta domů v době PN také není výkon práce.

• 8. 9. 2010 13:04

st (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Mě to takhle taky přijde logicky správné.

• 8. 9. 2010 21:53

Karel V. (neregistrovaný)

Podle mého náleží stravné pouze do toho 17.8. do 14
      >>hod a
      >>hospitalizací skončila jeho pracovní cesta. Cesta
      >>domů
      >>v době PN také není výkon práce.
      >Děkuji za odpověď. Mě to takhle taky přijde logicky
      >správné.

Nesouhlasím,

byl jsem kdysi v hospitalizován v cizině na pracovní cestě. Logicky muselo pokračovat hrazení nutných nákladů, tj. cestovních nákladů, hotelu (kvůli uložení věcí a poté kvůli ambulantní léčbě) a po dobu co jsem neměl zajištěné stravné pochopitelně i stravné, po dobu co jsem byl ambulantně léčen a než se podařila repatriace (nesměl jsem letět). Léčba byla hrazena z firmemní pojistky, ale ostatní náklady hradila firma.

Tak jako není celá služební cesta výkonem práce, tak neschopnost k výkonu práce automaticky nevede k ukončení služební cesty. Zaměstnavatel nemůže totiž vydat příkaz, který by byl v rozporu s možnostmi zaměstnance, například se během hospitalizace vrátit, krom toho, že těžko může ukončit služební cestu bez návratu.

Tehdy jsem to hledal na webu a našel nějaká stanoviska MPSV. Zkusím to pohledat (je to několik let).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).