Re: Nákup auta z EU
Pokud jste plátce a pořizujete z autobazaru od plátce z EU, mohou nastat dvě situace:
1) nákup od plátce ve zvláštním režimu = nejedná se pro vás o zd. plnění (§ 2 odst. 2 písm. c) ZDPH) a DPH se nebudete zabývat. Prodejce vám prodá auto bez DPH. Pouze z marže bude odvádět DPH prodejce.
2) Prodá zboží v klasickém režimu, pak vy si DPH sami vypočtete a v DaP k DPH uvedete jak na výstupu (ř. 3), tak na vstupu (ř. 44).
To samozřejmě za předpokladu, že se nejedná o pořízení nového dopravního prostředku - § 4 odst. 3 písm. b) ZDPH.
Prosím, můžete mi to ještě shrnout?
1. Pokud mi tedy auto prodá autobazar ve zvl.režimu, vystaví mi fakturu bez DPH, já se DPH nebudu zabývat.
2. Pokud v klasickém režimu, budu mít DPH plusem a mínusem, tedy opět 0.
Jak poznám z těch dokladů, o který režim se jedná?
3. Pokud bych pořídil nový dopravní prostředek dle zmíněného §, pak mám nárok na odpočet DPH, tzn. jak bude vypadat faktura v tomto případě?
Přiznávám, že impulsem mi byly "řeči kolo mě", že si každý pořídil auto z Eu a uplatnil si odpočet DPH....
>>>Pokud jste plátce a pořizujete z autobazaru od plátce
>>Prosím, můžete mi to ještě shrnout?
>>1. Pokud mi tedy auto prodá autobazar ve zvl.režimu,
>>vystaví mi fakturu bez DPH, já se DPH nebudu zabývat.
>>
>>2. Pokud v klasickém režimu, budu mít DPH plusem a
>>mínusem, tedy opět 0.
>>Jak poznám z těch dokladů, o který režim se jedná?
>>3. Pokud bych pořídil nový dopravní prostředek dle
>>zmíněného §, pak mám nárok na odpočet DPH, tzn. jak
>>bude
>>vypadat faktura v tomto případě?
>
>Přiznávám, že impulsem mi byly "řeči kolo mě", že si
>každý pořídil auto z Eu a uplatnil si odpočet DPH....
K bodu 1 - ano
K bodu 2 - Fa bude bez DPH. Vy si daň sám vypočtete, uvedete v DaP k DPH a konečném důsledku bude z toho 0.
K bodu 3 - I pokud by jste si pořídil nový dopravní prostředek, musíte si sám daň vypočítat a postup bude obdobný jak v bodu 2. Pouze s tím rozdílem, že v DaP k DPH bude na výstupu uvedeno na jiném řádku.
Ještě před podáním DaP k DPH podáte na FU hlášení o pořízení nového dopr. prostředku, doložíte doklad o pořízení auta a zaplatíte zálohu. Vyžádáte si potvrzení o zaplacení zálohy a pak je možno auto nechat zaregistrovat. Zaplacená záloha se následně započte na celkovou daňovou povinnost vyplývající z podaného DaP k DPH.
Co se týká sdělení, že si každý uplatnil DPH, tak tato možnost je v ZDPH od 1.4.2009. Do té doby, pokud by jste si pořídil osobní auto od plátce z EU v klasickém režimu, musel by jste si DPH vypočíst a uvést v DaP k DPH POUZE NA VÝSTUPU (nyní ř. 3), ale neměl nárok na odpočet (nyní ř. 41). Takže DPH se neplatilo prodávajícímu, ale odvádělo se FU v ČR. Od 1.4.2009 je zrušen zákaz odpočtu DPH u OA.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 9. 2010 9:25
Prosím o radu, moje účetní je na dovolené a já jsem z odpovědí, které jsem nalezl při vyhledávaní pořád nějaký zmatený. Když jako plátce DPH koupím auto z EU od autobazaru plátce DPH nebo jakéhokoliv jiného plátce DPH co se bude dít s DPH? Od dodavatele dostanu daň.doklad bez DPH nebo s DPH? Děkuji předem za "polopatické" odpovědi.